Elys Dolan: Herra Pupun suklaatehdas

Osta kirja itsellesi

Miltei kaikki rakastavat suklaamunia. Erityisesti pääsiäisenä kauppojen hyllyt notkuvat erilaisia suklaatuotteita: yllätysmunia, minimunia, pääsiäisrakeita ja tietysti suklaapupuja. Mutta mistä nuo oikein tulevat, miten suklaamunia tehdään? Tähän kysymykseen lähtee vastaamaan Elys Dolanin Herra Pupun suklaatehdas, omalla tavallaan varsin opettavainen kuvakirja.

Jotta innokkailla suklaansyöjillä olisi mistä valita, tarvitaan tehdas. Toimiakseen tehtaalle taas tarvitaan työntekijöitä, ja johtokuntaa niin ikään. Työntekijöillä on oltava työpaikallaan mielekkäät työolosuhteet, muuten homma ei toimi. Työntekijät väsyvät, työn laatu kärsii ja lopulta tehtaanjohtaja löytää itsensä yksin pyörittämästä elinkeinoaan. Mitä siitä sitten seuraa? Heikkoa, sangen heikkoa.

Herra Pupun suklaatehdas on ihan hauska kärjistys siitä, miten huonoa voi johtaminen olla. Kun Herra Pupu tekee suklaamunillaan hyvää tiliä, kasvaa nälkä syödessä ja sitä mukaa myös työntekijät – kanat – joutuvat yhä kovemmille ja kovemmille. On syötävä enemmän suklaata, putkauteltava enemmän suklaamunia ja pakattava valmiit tuotteet entistä nopeammin. Työtä on tehtävä yötä päivää, kaikki lomat perutaan. Tästä ei tietenkään lopulta seuraa mitään muuta kuin lakko; kanat, ja lopulta myös tuotteiden laadunvalvoja, lähtevät lätkimään.

Pystyykö tehtaalleen yksin jätetty Herra Pupu muuttumaan ja tulevatko kanat vielä takaisin, on tietysti lastenkirjasta puhuttaessa melko itsestään selvää, mutta tarinan yksityiskohdat jätän kuitenkin paljastamatta.

Kuten sanottu, oivallinen opus havainnollistamaan lapsille työelämää ja erityisesti sen oikeudenmukaisuutta. Ihan pienille tätä tuskin kannattaa valikoida, saattaa ammattiyhdistysasia olla vielä hiukan vaikeasti käsitettävissä.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Kaisa

Kaisa Sutela on kirjakaupan hyllyjen väliin työelämässään eksynyt – ja uppoutunut – teologi. Kaisa rakastaa kirjojen tuoksua, uusien ja vanhojen, ja sitä hetkeä, jolloin saa asettaa uuden asukin kirjahyllyynsä. Kirjallisuuden lajien suhteen hän on lähes kaikkiruokainen, mutta viihtyy silti parhaiten laatukirjallisuuden parissa. Harrastaa lisäksi ruoanlaittoa ja omaa blogin jos toisenkin. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...