Aleksander Solženitsyn: Ivan Denisovitšin päivä

Ivan Denisovitšin päivä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ivan Denisovitšin päivä kuvaa yhden päivän päähenkilönsä elämässä. Ivan Denisovitš on tuomittu kymmeneksi vuodeksi vankileirille Siperiaan. Tuomio tuli maanpetoksesta, sodassa Ivan Denisovitš jäi saksalaisten vangiksi ja pääsi pakoon, joten maanpetossyytehän siitä napsahti. Nyt on tuomiosta kuitenkin menossa kahdeksas vuosi ja elämä jatkaa leirillä tasaista kulkuaan.

Voisi kuvitella, että elämä vankileirillä on silkkaa helvettiä päivästä toiseen, eikä leiri varsinaisesti mikään mukava paikka olekaan: ruoka on kehnoa, vartijat sääntöineen mielivaltaisia, Siperian pakkaset kovia ja niin edelleen, mutta sittenkin Ivan Denisovitšin elämää ei voi silkaksi kärsimykseksi kuvailla.

Kahdeksan vuoden istumisen jälkeen Ivan Denisovitš on tottunut, sopeutunut, ja tuntee leirin tavat. Osaa pitää puolensa ja joustaa tarvittaessa. Ivan Denisovitšin päivä onkin mainio kuvaus siitä, miten olla onnellinen vähästä. Hieno tarina, kaikin puolin.

Samoihin kansiin on pakattu myös tarinat Tapahtui Kretšetovkan asemalla ja Matrjonan talo. Ensinmainittu kertoo luutnantti Zotovin pyristelyistä sodanaikaisen rautatieliikenteen parissa Kretšetovkan asemalla, junien järjestelijänä. Kiihkoton Zotov on hillitty mies, mutta novellin lopussa hän joutuu tekemään merkittävän päätöksen, joka vähän ravistelee Zotovin elämää.

Viimeinen novelli kertoo Matrjonasta, jonka taloon novellin kertoja asettuu asumaan, ilmeisesti vankileiriltä vapauduttuaan (kirjan novellit ovat ainakin jossain määrin omaelämäkerrallisia). Kirja kuvailee rauhallisesti eläkkeellä olevan lesken elämää ja toimeentuloa ja huipentuu yllättäviin tapahtumiin.

Kaikkiaan varsin mainio teos. Ei lainkaan raskasta luettavaa, mutta mielenkiintoista erilaisen maailman kuvausta.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...