Eino Pohjamo: Jatkosota : kohtalon kesät

Osta kirja itsellesi

Eino Pohjamo palveli jatkosodan aikana JR12:ssa eli Jänkäjääkäreissä, joiden vaiheita hän on kuvannut useissa teoksissaan. Nyt niistä on koottu kaksi samoihin kansiin: Jänkäjääkärit (1979) ja Ihantalan murskattu teräs : lähikuva lähitorjuntamiehistä (1981).

Lukijaa hivenen häiritsee yhteisniteen sivunumeroiden puuttuminen jälkimmäisen teoksen sisällysluettelosta. Liki viisisataasivuinen lukupaketti sisältää runsaasti autenttista kuvamateriaalia.

Jänkäjääkärit kuvaa JR12:n vaiheita jatkosodan hyökkäysvaiheesta kesällä 1941 asemasotavaiheeseen syksyllä 1942. Tuolloin JR12 oli pohjoisella rintamalla Kiestingin lohkolla hyökäten Sallasta kohti Kiestinkiä ja Louhea. Rintamavastuussa naapurilohkolla oli saksalainen SS-Divisioona Nord. Näkökulma on väliin rivimiehen, väliin sotahistorioitsijan.

Ihantalan murskattu teräs on elävä kuvaus ratkaisuasemassa olleiden JR12:n panssarintorjuntamiesten kokemuksista Ihantalassa kesällä 1944. Se kertoo miehistä, jotka osaltaan mahdollistivat Ihantalan ihmeen. Samalla se onnistuu näyttämään, miten monet isänmaan sankarit olivat vasta aikuisuuden kynnyksellä kamppailevia nuorukaisia. Lukijalle välittyy, millaista oli jokapäiväinen arki niissä oloissa sekä millaista oli tappotyön tekeminen vailla jälkipolvien harrastamaa sotaromantiikkaa.

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...