Eino Pohjamo: Jatkosota : kohtalon kesät

Jatkosota : Kohtalon kesät

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Eino Pohjamo palveli jatkosodan aikana JR12:ssa eli Jänkäjääkäreissä, joiden vaiheita hän on kuvannut useissa teoksissaan. Nyt niistä on koottu kaksi samoihin kansiin: Jänkäjääkärit (1979) ja Ihantalan murskattu teräs : lähikuva lähitorjuntamiehistä (1981).

Lukijaa hivenen häiritsee yhteisniteen sivunumeroiden puuttuminen jälkimmäisen teoksen sisällysluettelosta. Liki viisisataasivuinen lukupaketti sisältää runsaasti autenttista kuvamateriaalia.

Jänkäjääkärit kuvaa JR12:n vaiheita jatkosodan hyökkäysvaiheesta kesällä 1941 asemasotavaiheeseen syksyllä 1942. Tuolloin JR12 oli pohjoisella rintamalla Kiestingin lohkolla hyökäten Sallasta kohti Kiestinkiä ja Louhea. Rintamavastuussa naapurilohkolla oli saksalainen SS-Divisioona Nord. Näkökulma on väliin rivimiehen, väliin sotahistorioitsijan.

Ihantalan murskattu teräs on elävä kuvaus ratkaisuasemassa olleiden JR12:n panssarintorjuntamiesten kokemuksista Ihantalassa kesällä 1944. Se kertoo miehistä, jotka osaltaan mahdollistivat Ihantalan ihmeen. Samalla se onnistuu näyttämään, miten monet isänmaan sankarit olivat vasta aikuisuuden kynnyksellä kamppailevia nuorukaisia. Lukijalle välittyy, millaista oli jokapäiväinen arki niissä oloissa sekä millaista oli tappotyön tekeminen vailla jälkipolvien harrastamaa sotaromantiikkaa.

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...