Annie Rigg (toim.): Kasvisruokamaanantai

Kasvisruokamaanantai

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kaukana ovat ne ajat, jolloin kasvisruoka tarkoitti etikalla kyllästettyä raastelautasta tai pitsaa, joka oli päällystetty edellispäivän salaatilla ja muutamalla nahkealla purkkiherkkusienellä. Onneksi. Paul McCartneyn perhe aloitti vuonna 2009 kampanjan, jossa kehotettiin ihmisiä syömään kerran viikossa kasvisruokaa. Kampanja kulminoituu Kasvisruokamaanantai-keittokirjaan. McCartneyn klaanin ohella myös muut julkimot, esimerkiksi Twiggy ja Woody Harrelson, esittelevät kirjassa kasvisruokareseptejään.

Kasvisruokamaanantai on jaettu vuodenaikojen mukaan. Ohjeita riittää vuoden jokaiselle maanantaille. Reseptejä ehdotetaan päivän kaikille aterioille sekä mukaan otettavalle lounaalle. Esimerkkikuvia valmiista lopputuloksista on reseptien lopullisen määrään verrattuna harmillisen vähän. Vuodenaikajaksottelu on vähäpätöinen: sesonkikasviksia ei käytetä kirjan resepteissä korostuneesti, vaan kirjasta voi valita ohjeen miltä vuodenajalta tahansa. Reseptejä on laidasta laitaan, ja kerma- ja voipitoisimmilla ruoilla karskeinkin karju voi syödä itsensä autuaalliseen ähkyyn.

Amatöörikokki kokeili muutamaa ohjetta. Aamupalaresepteistä koekäyttöön valikoitui marjakvinoa, mutta ohjeesta poiketen käytin mustikoita karhunvatukoiden sijaan. Hyvää oli. Lounasruoista kokeilin villiriisiä ja aprikooseja. Ohjeessa neuvottiin lisäämään pippuria ja suolaa, mutta ruoka oli parempaa makeampana ilman mausteita. Papaijasalaatti oli raikasta eikä reseptissä mainittua sokeria tarvinnut lisätä. Kirjan tomaatti-basilikakeitto ei kaivannut enää kermaa.

Kasvisruokamaanantai-kirjaa lukiessa huomaa, että monet reseptit ovat varsin tuhteja. Tätä kirjaa ei ole tarkoitettu ihmisille, jotka joko pyrkivät keventämään ruokavaliotaan tai haluavat laihduttaa kasvisruokavaliolla. Vaikka kirjassa käytetäänkin kasviksia, hedelmiä ja marjoja paljon, ne saavat lähes poikkeuksetta öljy-, voi- tai kermakylvyn tai niitä sokeroidaan reilusti. Reseptien tekijät eivät valitettavasti tunnu luottavan kasvisten omaan makuun. Kirja on enemmänkin suunnattu sille väestönosalle, joka uskoo, ettei pelkällä kasvisruoalla saa vatsaansa täyteen. Näillä ohjeilla saa varmasti.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...