Pauli Hautala: Katseen maanosat

Katseen maanosat

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Pauli Hautala (s. 1984) on esikoisrunoilija, jonka esikoisrunokokoelman Katseen maanosat on julkaissut Poesia. Kirjassa on Olli-Pekka Tennilän kiehtova kansikuva ja se on esineenä miellyttävän vähäeleinen.

Runot sen sivuilla avautuvat proosamaisina, tasapalstaisina enimmäksen muutaman rivin mittaisina katkelmina. Poesian sivuilla teosta kuvaillaan ensyklopediseksi kollaasiksi ja aforistiseksi. Näihin kuvailuihin on helppo yhtyä; runoissa on usein jotain tietokirjamaista. Toisena juonteena on jatkuva lukijan puhutteleminen. Runot kuvailevat ulkoista maailmaa sekä sellaisenaan että lukijan kokemusmaailman kautta siivilöityvänä.

Brandenburgin taistelukentällä tuntematon välskäri hoiteli mikrobeja ruokkivia soturinhaavoja vihellellen, köynnöskasvi kasvatti kuusi uutta vartta kohtaan, josta kotipuutarhuri sen katkaisi. Muinainen merieliöstö syöksyi mustana öljynä poraustorniin, ja sinä jäit suolistobakteeriesi kanssa odottamaan vihiä uudesta, minkä tahansa värisestä kullasta.

Osa teksteistä on suoraa havaintojen kirjaamista ylös, osa on ensyklopedisempaa tietokirjallisempaa ilmaisua. Lukija sijoitetaan joihinkin teksteihin toimijaksi, kuten maratonjuoksutapahtumaa kuvaavassa tekstien sarjassa: runot kuvaavat juoksijajoukon hajoamista pienempiin osiin, tuulta värisyttämässä numerolappuja, elimistön hien valmistamisen prosessiin tarvitsemia ainesosia, tiemerkintöjen merkityksettömyyttä kun autot ovat poissa. Ensimmäinen runo sijoittaa lukijan varovasti juoksijoiden joukkoon: ”Ajatustesi pitäisi nyt pysyä tiessä, sen asfaltinharmaassa pinnassa.”

Katseen maanosat tasapainottelee kaupungin ja luonnon välimaastossa. Kuvasto on enimmäkseen urbaania, mutta luonto puskee aina jostain halkeamasta: ”Uppiniskaista ruohoa pakkasessa haljenneen laatan raosta.” Jonkinasteista luontokuvastoa löytyy lähes jokaisesta tekstistä. Huomio voi olla pienissäkin asioissa: juuri esiin puskevassa ruohossa, muurahaisissa. Tämä on jotenkin aika täsmällistä, ehkä vähän vakavaa, mietityttävää runoutta; ei leikkisää, kielen rajoja kokeilevaa tai villiä. Kokonaisuus on joka tapauksessa mielenkiintoinen.

Jokainen ulkoinen ja sisäinen yksityiskohta on sekä maailmasta erillinen että osa sitä.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...