Sisko Latvus: Kaukana omalta maalta

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Sisko Latvus on aloittanut kirjallisen uransa jo 1960-luvulla. En kuitenkaan tiennyt, että hän kirjoittaa edelleen ja yllätyin, kun huomasin tämän kirjan syksyn uutuuksissa.

Kaukana omalta maalta on nuortenkirja, joka tapahtuu 1940-luvun Neuvostoliitossa. Suomalainen Paavo perheineen asuu Leningradissa. Heidät viedään Siperiaan niin kuin monet muutkin suomalaiset ja vaarallisiksi luokitellut ulkomaalaistaustaiset. Siellä he ystävystyvät virolaiseen perheeseen. Elämä Siperiassa ei ole sodan aikana helppoa, kaikesta on pulaa ja nälkä vaivaa koko ajan. Kouluun ei pääse, vaan nuoretkin ihmiset joutuvat töihin.

Tarina oli aika surullinen ja veti vähän hiljaiseksi. Kirjan tekee erikoiseksi sen tapahtumaympäristö. Vanha Neuvostoliitto ei ole yleensä ollut suomalaisten nuortenkirjojen aiheena. Yleissivistyksen kannlta tämä oli hyvä lukukokemus. Loppuun oli vielä lisätty tietopaketti Stalinin ajan Neuvostoliitosta ja pieni sanasto. Kirjan tyyli ei kuitenkaan sivistävyydestään huolimatta ole mitenkään opettavainen tai saarnava.

Kirja on tyyliltään aika vanhanaikainen, tällaisia ei tehdä enää nykyään. Siitä tulee mieleen vanhat nuortenkirjat, joita tehtiin 1950-luvulla. Se ei kuitenkaan tarkoita, että tämä olisi huono — päinvastoin. Olen kiinnostunut lähihistoriasta ja pidän vanhoista nuortenkirjoista, joten tämä oli oikein täysosuma. En vaan ole ihan varma, että mitä nykynuoret tästä tykkää, suosittelen kuitenkin kokeilemaan.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Veera

Olen kohta kolmikymppinen lukutoukka pääkaupunkiseudulta. Jännityskirjoja lukuunottamatta kelpaa melkein mikä tahansa kirjallisuus, mutta tänne vinkkaan eniten lasten- ja nuortenkirjoja. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...