Timo Lähteenmäki ja Mikko Vienonen: Koit ny rauhottu!

Osta kirja itsellesi

Tositarinoita pop-villitysten tulosta pikkukaupunkiin, lupaa kirjan alaotsikko. Tekijät ovat valinneet tutkimustensa kohteeksi kotikaupunkinsa Salon, jonka nuorison villityksiä käydään läpi 1950-luvulta 1980-luvulle. Kirjasta selviää, kuinka Saloon tulivat rock’n’roll, modit, Beatles, fiftarit, punk, elmulaisuus, folk ja moni muu Suomen nuorisoa villinnyt ilmiö.

Salo on pienenä kaupunkina mainio esimerkki. Turun ja Helsingin välissä sijaitseva kaupunki pääsi maistelemaan monia uutuuksia nopeasti. Niin ankealta kuin kaupunki nuorisonsa mielestä on varmasti tuntunut, siellä ollaan silti oltu ajan hermolla.

Kirjaa varten on haastateltu 166 entistä nuorta, jotka kertovat kaiken, mitä Salossa tapahtui. Tapahtumien käsittely on todella yksityiskohtaista, Salon ruohonjuuritason merkkihenkilöt ja nuorison menomestat tulevat käsitellyiksi todella täsmällisesti. Luettavaa riittää, mutta kirja on kiinnostava, vaikka ei olisikaan sen kuvaamia tapahtumia itse elänyt. Kirjasta selviää, miten miesten pitkät tukat otettiin Salossa vastaan, miten nuoriso jengiytyi, kuinka punk keksittiin Salossa, kenellä oli Salon ekat farkut, miten fiftarimuoti valtasi kaupungin, missä teinit milloinkin jorasivat ja niin edelleen.

Koit ny rauhottu! on merkittävä kulttuuriteko. Ei olisi pahitteeksi, jos vastaavanlaisia katsauksia tehtäisiin muidenkin kaupunkien nuorisokulttuurin kehitykseen, vaikka Salo varmasti suhtkoht edustava esimerkki onkin.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...