Caius Kajanti: Koskettavia naiskohtaloita Suomen historiasta

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Koskettavia naiskohtaloita Suomen historiasta on mielenkiintoinen kirja, sillä se kertoo kahdenkymmenen suomalaisen naisen pienimuotoisen elämäkerran. Aina 1300-luvulta alkaen, jolloin eli Pyhä Birgitta ja päätyen Saima Harmajaan, joka kuoli 1937.

Jokaisen naisen elämä on ollut jollain lailla liikuttavan koskettava. Olipa aika mikä hyvänsä, näiden naisten elämä ei ole ollut ruusuilla tanssimista. He ovat olleet pääosin aatelisia, koska mitä ilmeisimmin rahvaasta ei ole jäänyt liioin muistiinpanoja, lukuunottamatta yhtä. Maria Sykiäinen oli tarinoiden mukaan keisarin rakastettu.

Lähes jokainen tarina alkaa niin, että kerrotaan miehestä?! Välillä joutui oikein tarkistamaan, kuka nainen nyt olikaan kyseessä. Varmaan se on niin, että naisista ei ollut niin paljon tietoa, joten kerrotaan miehistä, jolloin saadaan naiselle asema ja tieto siitä, kenen miehen nainen on kulloinkin kyseessä.

Kiinnostavaa oli lukea Agneta Hornista, 1629-1672, joka oli kirjoittanut päiväkirjaa, joka löydettiin 1885. Suorat lainaukset kertovat siitä, miten ei paljoakaan ole naisen sielun maailma muuttunut.

Surullisin kohtalo oli Prinsessa Zelmirellä, 1764-1788, jonka mies pahoinpiteli häntä ja loppujen lopuksi hänet karkotettiin siksi ajaksi, kunnes avioero olisi selvä. Hänelle määrättiin vanha valvoja, joka kohteli häntä niin kaltoin, että hän kuoli, näkemättä enää koskaan lapsiaan ja aivan liian nuorena.

Terveellistä tämän kirjan lukeminen, kaikille nykyajan ihmisille. Tuulahdus menneestä, että on sitä ennenkin eletty!

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Kini

Olen Kini, kirjojen ja kirjailijoiden ystävä. Työskentelen Kouvolan pääkirjastossa kirjastovirkailijana ja tehtävänkuvaani kuuluu mm. kirjailijavierailujen järjestäminen. Olen aina lukenut paljon ja monipuolista kirjallisuutta. Olen kulttuurin suurkuluttaja. Kirjojen lisäksi ramppaan elokuvissa ja teatterissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...