Minna Canth: Köyhää kansaa

Köyhää kansaa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Minna Canthin päivä vaan lähestyy. Sen kunniaksi ja muutenkin voin lämpimästi suositella Köyhää kansaa. Tämä on pienoisromaani, kuten Kauppa-Lopokin. Köyhää kansaa ilmestyi jouluksi 1886. Voisi luulla, että teksti on vanhahtavaa. No, ehkä hiukan kieliopillisesti, mutta sisällöltään varsin mielenkiintoisen rikasta luettavaa. Olin suorastaan yllättynyt, kuinka Canth vaan kuljettaa lukijaa.

Köyhää kansaa käsittelee köyhää kansaa, siis todella köyhää. Nykyajan vinkkelistä suorastaan kurjuuden kurjuutta, kun me niin elämme yltäkylläisyydesssä. Tässä kertomuksessa ei ollut ruokaa, ei vaatteita, ei työtä ja viimeiset huonekalutkin vei vuokraisäntä. Sairautta ja nälkää ja parempiosaisten itsekkyyttä. Olen myös usein miettinyt, miksi köyhiä kuvataan usein epäsiisteissä olosuhteissa. Tässä kirjassa tuli vastaus. Kun ei ole mitään, ei ole myöskään voimia! Tämän päivän köyhät olisivat olleet rikkaita 1880-luvulla.

Kirja on pieni ja ohkainen, mutta silti siinä on aluksi Juhani Niemen alkuteksti. Niemi mainitsee, että Köyhää kansaa voisi olla syntynyt Minna Canthin omakerrallisista kokemuksista. Niemen tekstin jälkeen on Minna Canthin oma elämäkerta, joka on erittäin mielenkiintoinen. Canth kertoo muun muassa “…muistin uskonnonopettajan sanoneen, että Jumala usein kutsui luoksensa ne lapset, joita enimmin rakasti, toivoin, että tämä minullekin tapahtuisi…”

Kini

Olen Kini, kirjojen ja kirjailijoiden ystävä. Työskentelen Kouvolan pääkirjastossa kirjastovirkailijana ja tehtävänkuvaani kuuluu mm. kirjailijavierailujen järjestäminen. Olen aina lukenut paljon ja monipuolista kirjallisuutta. Olen kulttuurin suurkuluttaja. Kirjojen lisäksi ramppaan elokuvissa ja teatterissa. Sain Kirjailijaliiton Kirjailija kiittää -palkinnon vuonna 2021! Kinin haastattelu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...