Elizabeth Peters: Krokotiili hiekkasärkällä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Myrskykustannus on pieni kahden kääntäjän perustama kustantamo, joka Vaskikirjojen tapaan paikkaa aukkopaikkoja suomennetun kirjallisuuden kentällä. Yksi sellainen on Elizabeth Petersin Amelia Peabody -sarja, josta on julkaistu jo 18 osaa — vaan suomeksi ei ensimmäistäkään ennen tätä.

Krokotiili hiekkasärkällä on ensimmäinen Peabody-mysteeri vuodelta 1975. Sarja alkaa tästä teoksesta, joten teoksen yksi tehtävä on esitellä päähenkilö Amelia Peabody. Ei syytä huoleen: kirja on itsenäinen ja toimiva kokonaisuus näinkin. Kyse ei olekaan jatkuvasta tarinasta, vaan samoja päähenkilöitä hyödyntävistä erillisistä kertomuksista.

Peabody on nuori naimaton nainen viktoriaanisessa 1800-luvun Englannissa — siis varsin kehnossa jamassa. Hänellä on onneksi perinnön vuoksi rahaa ja riippumattomuutta, joten hän heittäytyy matkustelemaan ja lähtee tutustumaan Egyptiin, kiinnostunut kun on vieraista kulttuureista. Roomasta hän löytää matkaansa synkän salaisuuden riivaaman Evelyn Barton-Forbesin.

Egyptissä naiset näkevät pyramidit, tutustuvat mielenkiintoisiin herrasmieheen arkeologian alalta ja joutuvat odottamattomien tapahtumien keskelle. Verkkaisen alun jälkeen saadaan käyntiin kunnon mysteeri, kun naiset ystävineen kohtaavat kummia kauhuja suoraan muinaisesta Egyptistä.

Lopputuloksena on varsin leppoisa ja viihdyttävä mysteeritarina arkeologian ja egyptologian sävyttämänä. Peters — oikealta nimeltään Barbara Mertz — on väitellyt tohtoriksi egyptologiasta, joten yksityiskohdat ovat kohdallaan. Amelia Peabody on kaikessa jämäkkyydessään mitä mainioin päähenkilö ja erittäin hauska tapaus. Toivottavasti kirja myy sen verran hyvin, että Peabodyn seikkailuja saadaan lukea suomeksi enemmänkin.

Mainittakoon, että pienen kustantamon ensimmäiseksi julkaisuksi Krokotiili hiekkasärkällä on todella tyylikäs ja vakuuttavan näköinen.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...