The Forgotten Slaves of Tromelin

Sylvain Savoia: The Forgotten Slaves of Tromelin

Intian valtameressä sijaitseva piskuinen Tromelinsaari on niin pieni, että myrskyn yllättäessä koko saari saattaa peittyä veden alle. Tälle saarelle haaksirikkoutui vuonna 1760 orjalaiva Utile. Uppoavasta laivasta pelastui saarelle lopulta noin kahdeksankymmentä madagasgarilaista orjaa ja suuri osa miehistöä. Vaikka tilanne näytti ensialkuun aivan ... Lue koko vinkki »
Kadonneen arkin metsästys

Timo R. Stewart: Valter Juvelius ja kadonneen arkin metsästys

Indiana Jones ja liitonarkku Kadonneen aarteen metsästäjissä – siitä on lapsuuden nostalgia rakennettu ja siitä on myös jäänyt takaraivooni ajatus, että liitonarkkua mielenkiintoisempaa aarretta tuskin voisi ollakkaan. Saman ajatuksen ovat tietysti jakaneet ties kuinka monet ihmiset, sillä liitonarkku on ollut spekulaatioiden kohde jo vuosisatojen ... Lue koko vinkki »

Ilppo Vuorinen: Seili : elon kirjoa

Yksi lempikohteistani on aina ollut Seilin saari. Sen kaikki kiehtovat tarinat, olivat tosia tai eivät, ovat olleet aina suosikkejani. Koskaan en ole saarella käynyt, mutta nyt olen – tämän kirjan kanssa. Ilppo Vuorisen kirja Seilistä on niin kattava kierros lukuisine kuvineen, että sen matkassa viihdyin tovin jos toisenkin. Ilppo Vuorinen on to... Lue koko vinkki »

Arja Karivieri ja Marjo Meriluoto (toim.): Ostia : Portti Roomaan

Tiber-joen suussa sijaitseva Ostia oli Rooman valtakunnan tärkein satamakaupunki. Kaupungin kautta Roomaan saapui niin viljaa, kaikennäköisiä kauppatuotteita, kuin ihmisiä ja uusia aatteitakin. Ostiasta tekeekin mielenkiintoisen sen poikkeuksellisen kosmopoliittinen luonne, kaupungissa asui sulassa sovussa kymmeniä kansallisuuksia ja myös erilaist... Lue koko vinkki »

Douglas Preston: The Lost City of the Monkey God

Muinaiset, kadonneet kaupungit ovat inspiroineet tarinankertojia ja tutkimusmatkailijoita sukupolvien ajan. Harva on kuitenkaan uskonut, että vielä tämän vuosituhannen aikanakin voisi oikeasti löytyä koskematon kaupunki jostain metsän siimeksestä. Niinpä vain vuonna 2015 maailmalle levisi kuitenkin uutinen, jonka mukaan Hondurasista oli löytynyt es... Lue koko vinkki »
Matka muinaiseen Suomeen

Ilari Aalto ja Elina Helkala: Matka muinaiseen Suomeen

Ilari Aalto ja Elina Helkala nappasivat valtion tiedonjulkistamispalkinnon teoksestaan Matkaopas keskiajan Suomeen. Nyt pariskunta on siirtänyt tähtäimen hieman taaemmas historiaan: tämä kirja esittelee muinaista Suomea eli alaotsikkonsa mukaisesti 11 000 vuotta ihmisten jälkiä. Ei tarvitse lähteä Egyptiin nähdäkseen jotain muinaista: Suomikin o... Lue koko vinkki »
Risto Räppääjä ja yöhaukka

Sinikka Nopola ja Tiina Nopola: Risto Räppääjä ja yöhaukka

Risto, Nelli, Rauha ja Lennart viettävät kesää Elvin kesäparatiisissa, jossa luvassa on tietysti monipuolisia koti- ja puutarhatöitä. Lapsetkin pääsevät viettämään kesälomaansa pölyhuiskan varressa. Kesäloman rauha järkkyy, kun matoja kaivelevat Risto ja Nelli löytävät naapuritontilta rautakautisen käärmesormuksen. Paikalle kutsutaan arkeologi, ... Lue koko vinkki »
Jumala joka kivessä

Kamila Shamsie: Jumala joka kivessä

Pidän kirjoista, jotka fiktiivisyydestään huolimatta sijoittuvat asiatarkasti maailmanhistorian aikajanalle. Tarinoista, joiden aikakehykset tehdään lukijalle niin selväksi, että on otettava haaste vastaan ja pinnisteltävä oman historiatietämyksensä kanssa. Kamila Shamsien Jumala joka kivessä jakautuu historiallisesti kahteen osaan; ensimmäisen ... Lue koko vinkki »
Kurganin varjot

Risto Isomäki: Kurganin varjot

Risto Isomäen tuorein ekojännäri rakentuu tutuista aineksista: tässäkin kirjassa on mielenkiintoista, jos melko vähän tunnettua historiaa, ja siihen seuraksi sitten järkyttävä ekokatastrofi, joka on sen verran todellinen, että herkempi lukija voi järkyttyä vakavasti. Kirjan nimen kurganit ovat muinaisia hautakumpuja, joita Venäjän aroilla on ja ... Lue koko vinkki »
Geoetsivät ja muinaishaudan salaisuus

Johanna Hulkko: Geoetsivät ja muinaishaudan salaisuus

Lumen sulaminen paljastaa ikävän yllätyksen paikallisella muinaishaudalla: joku on käynyt penkomassa paikkaa ja varastanut kiviä haudasta. Tihutyöstä epäillään pahamaineista mopojengiä, mutta Raparperi ja muut Geoetsivät epäilevät, että jostain muusta on kyse. Jännitystä Geoetsivien elämään tuo myös koulun Kyvyt esiin -päivä, jota varten Raparpe... Lue koko vinkki »
Kadonneiden muistojen kartta

Kim Fay: Kadonneiden muistojen kartta

Irene Blum on erikoistunut itämaisen kulttuurin tutkimukselle. Nousujohteinen ura Seattlen itämaisen taiteen museossa tyssää lupauksista huolimatta siihen, että kuraattoriksi valitaan joku muu, Irenen ansioista huolimatta. Irene on nainen ja vuosi on 1925, ei kai se sen kummempaa selitystä tarvitse. Irenen tukijalla ja eräänlaisella isähahmolla,... Lue koko vinkki »
Kadonneet vuodet

Mary Higgins Clark: Kadonneet vuodet

Mariah on surullinen, mutta myös kauhuissaan. Hän löysi isänsä ammuttuna ja äitinsä sekavana vaatehuoneesta. Äiti sairastaa dementiaa, joten hän oli muutenkin pois tolaltaan. Kun poliisit epäilevät sairautta näyttelemiseksi ja pidättävät Kathleenin, Mariah suree ja samalla terästäytyy. Onneksi heillä on ystäviä ja murhan syykin vaikuttaa ilmeiseltä... Lue koko vinkki »

Antero Viinikainen: Pentti Saarikosken toinen tuleminen

Mies on jo toteuttamassa itsemurhaa ja pyörittelee kämmenellään pillereitä. Hän istuksii puiston penkillä, kun ohi jolkottelee surusilmäinen koira. Mies katselee koiraa ja sanookin jo, että Saarikoskiko se siinä: samanlainen katse ja suruisat silmät. Itsemurha jää tekemättä ja mies palaa alivuokralaisasuntoon­sa. Arkeologia on elämä kohdellut kalto... Lue koko vinkki »
Kansi: Silkkitie

Peter Hopkirk: Silkkitie

Hopkirkin kirja Silkkitie : tutkimusmatkailijat kadonneiden kaupunkien ja aarteiden jäljillä Kiinan Keski-Aasiassa kertoo erikoisesta ajasta Kiinan Keski-Aasian historiassa. Länsimaisen arkeologian näkökulmasta aika oli jännittävää — alueen asukkaat itse tuskin tajusivat, mitä suuressa mittakaavassa oli tapahtumassa. Jälkikäteen katsoen tutkimus... Lue koko vinkki »

Elizabeth Peters: Krokotiili hiekkasärkällä

Myrskykustannus on pieni kahden kääntäjän perustama kustantamo, joka Vaskikirjojen tapaan paikkaa aukkopaikkoja suomennetun kirjallisuuden kentällä. Yksi sellainen on Elizabeth Petersin Amelia Peabody -sarja, josta on julkaistu jo 18 osaa — vaan suomeksi ei ensimmäistäkään ennen tätä. Krokotiili hiekkasärkällä on ensimmäinen Peabody-mysteeri vuo... Lue koko vinkki »

Ken MacLeod: Newton’s Wake

Vauhdikas avaruusooppera alkaa Carlylen klaanin taisteluarkeologien rynnäköllä tutkimaan kilometrin korkuista timanttirakennelmaa tuntemattomalla planeetalla. Planeetta paljastuu eristyksiin joutuneen ihmiskunnan osasen asuttamaksi, eikä yksinkertaiseksi luultu tehtävä olekaan aivan pikkujuttu. Newton's Wake pursuaa futuristista teknologiaa ja v... Lue koko vinkki »

Jeff Long: Tilinteon hetki

Journalisti Molly Drake on matkustanut Kambodžan viidakkoon tutustumaan sodissa kuolleiden amerikkalaissotilaiden jäännösten etsintään. Melko yksinkertainen juttukeikka saa yllättäviä käänteitä, kun Drake ja pari sotilasoperaation ulkopuolista tutkijaa häädetään kaivauksilta. He saavat kuuman vinkin, jota on yksinkertaisesti pakko lähteä seuraamaan... Lue koko vinkki »

J. Pekka Mäkelä: 391

Sairaskodin työntekijä tunnistaa 1980-luvulla työkaverinsa vanhasta valokuvasta, joka esittää toisen maailmansodan aikaan kadonnutta rintamavalokuvaajaa. Työkaveri vain ei ole vanhentunut yhtään 40 vuodessa... Hiljaisen yövuoron aikana työkaveri kertoo tarinansa, joka on melkoinen aikamatka. Tulevaisuudesta tullut retkikunta on matkustanut Aleks... Lue koko vinkki »