Ilari Aalto ja Elina Helkala: Jatulintarhoja ja hiidenkiukaita : nuoren arkeologin käsikirja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ilari Aalto ja Elina Helkala ovat tulleet tutuksi suosituista tietokirjoistaan Matkaopas keskiajan Suomeen ja Matka muinaiseen Suomeen. Heidän uusin lastenkirjansa Jatulintarhoja ja hiidenkiukaita : nuoren arkeologin käsikirja kertoo, miten arkeologit oikein työskentelevät, mitä merkkejä muinaisajan ihmiset oikein jättivät jälkeensä ja mitä voimme päätellä näistä muinaislöydöistä.

Kirja aloittaa historiallisesta ajasta ja jatkaa siitä taaksepäin aina kivikauteen ja Suomen ensimmäisiin asukkaisiin asti. Matkan varrella tutustutaan muiden muassa Suomen vanhimpaan hylkyyn ja taloon, ja pohditaan miksi arkeologille vanhan huussin jäänteet ovat arvokkaampia kuin vaikkapa vanha kultakolikko.

Hauskana yksityiskohtana kirjassa esitellään myös lukuisia tapauksia, joissa suomalaislapset ovat tehneet arkeologisia löytöjä. Löytöjä voi hyvällä tuurilla tehdä ihan arkipäiväisessäkin ympäristössä, esimerkiksi vantaalaisen päiväkodin lapset onnistuivat löytämään vuonna 2017 Vantaan ensimmäisen kuppikallion. Kuppikiviä kutsutaan myös uhrikiviksi, koska on arveltu, että kupeissa olisi uhrattu esimerkiksi viljaa haltijoille.

Kauniisti kuvitettu ja selkeästi taitettu kirja on erinomainen valinta, mikäli arkeologia yhtään kiinnostaa ja tietysti kirja toimii hyvin ihan vain historiankirjana. Kirja avaa onnistuneesti hiljaista menneisyyttä, aikaa ennen kuin astuttiin varsinaisen kirjoitetun historian aikakauteen. Ihmisten elintavat ja uskomukset ovat jättäneet maahamme monia mielenkiintoisia merkkejä ja useita vielä ratkaisemattomia mysteerejä, jotka jäävät kutkuttamaan mielikuvitusta. Mielenkiintoinen kirja, suosittelen!

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...