Jari Ekberg: Kuin taivasta koskettaisi

Osta kirja itsellesi

Maailman suurin urheilutapahtuma eli jalkapallon MM-kilpailut alkoi vuonna 1930 Uruguaysta. 13 joukkueen amatöörimäisesti järjestetyistä ja pelatuista kisoista on vuosien saatossa kehittynyt valtava mediaspektaakkeli, jota miljardit ihmisen ympäri maailman joka neljäs vuosi seuraavat. Monet kuolemattomat tarinat ovat syntyneet kisoissa, monet sankarit ovat nousseet siivilleen, jotkut myös pudonneet kesken lentonsa. Legendaarisia joukkueita, persoonia, huikeita suorituksia ja unohtumattomia maaleja – niistä on jalkapallon MM-turnaus tehty.

Jari Ekbergin Kuin taivasta koskettaisi on matka kisojen historiaan. Turnaus turnaukselta, ottelu ottelulta, maali maalilta Ekberg selvittää, kuinka kaikki on tapahtunut. Tiiliskiven paksuinen tietopaketti on helposti lähestyttävää sujuvasanaista tekstiä jalkapallohistoriasta kiinnostuneille. Ekberg käsittelee jokaisen turnauksen aina Uruguayn vuoden 1930 kisoista Etelä-Afrikkaan vuonna 2010. Jokaisesta turnauksesta on mukana myös olennaisimmat tilastotiedot: alkulohkojen sarjataulukot, otteluiden maalintekijät, pudotuspelikaaviot ja mestarijoukkueiden kokoonpanot.

Ekbergin ottelukeskeinen lähestymistapa on selkeä ja järjestelmällinen, mutta samalla hieman tylsä, sillä kentän ulkopuolisille tapahtumille ei juurikaan painoarvoa jää. Turnauksethan ovat olleet useasti myös sangen poliittisia tapahtumia, kuten vaikkapa Italiassa vuonna 1934 tai Argentiinassa vuonna 1978. Nyt välittömästi pelitapahtumiin liittymättömät historialliset tapahtumat jäävät lähinnä sivulauseisiin. Toisaalta tässäkin formaatissa Kuin taivasta koskettaisi on lähes 600-sivuinen järkäle. Toinen parantamisen varaa jättänyt osa-alue kirjassa oli kuvaliite, jonka moneen kertaan nähdyistä lehtikuvista ei ollut varsinaista lisäarvoa.

Toisaalta kritisoimani ”itse asiaan keskittyminen” on ihan hyväkin juttu: ainakaan näin hyvin kirjoitettua suomalaista yleisteosta jalkapallon kaikista tähänastisista MM-kisoista en heti muista lukeneeni. Vaakakuppi kääntyy siis kuitenkin suosituksen puolelle.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...