Andrei Kurkov: Kuolema ja pingviini

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Viktor on nelikymppinen epäonninen kirjoittaja, joka haluaisi menestyä kirjailijana, mutta romaanit ja novellitkaan eivät luonnistu. Viktor on juuttunut lehtijuttujen ja todella lyhyen proosan väliin. Neuvostoajan jälkeisessä Ukrainassa sellaisella kirjallisuudella ei vain elä. Lisäksi Viktor on yksinäinen, ainoa seuralainen on eläintarhasta lemmikiksi otettu Miša-pingviini.

Lehteen tyrkytetty pieni tarina muuttaa kuitenkin Viktorin elämän. Tarinaa ei julkaista, mutta päätoimittaja haluaa Viktorin kirjoittamaan kuolinilmoituksia. Ei tosin kuolleista, vaan vielä elossa olevista erittäin tärkeistä henkilöistä, jotta näiden kuollessa lehteen saadaan välittömästi hyvin kirjoitettu ja tyylikäs kuolinilmoitus. Tehtävä on hieman erikoinen, mutta siitä maksetaan hyvin, joten Viktor suostuu.

Uusi työ pistää Viktorin elämän ylösalaisin. Viktorin ja Mišan pieni perhe laajenee, kun Viktor tutustuu Miša-ei-pingviiniin, mystiseen mieheen, joka antaa Viktorille lisähommia. Lopulta koittaa se hetki, kun ensimmäinen Viktorin laatimista kuolinilmoituksista julkaistaan — se vain ei jää viimeiseksi, vaan pian käy ilmi, että Viktorin kuolinilmoituksilla on tietty taipumus johtaa kuolemantapauksiin.

Kuolema ja pingviini on tragikoominen tarina. Siinä on hauskat piirteensä, mutta toisaalta Kurkov maalaa Kiovasta ankean kuvan, täynnä korruptiota ja synkkyyttä. Kaiken pahan keskellä on kuitenkin ystäviä — ja pingviini, äänettömänä tapahtumien keskellä tepsutteleva Miša on tarinan avainhenkilöitä. Kurkov on luonut varsin hurmaavan teoksen, jota on helppo suositella.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 248 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...