Juhani Kohonen ja Risto Rantala (toim.): MMM : Suomalaisia kirjailijoita

Suomalaisia kirjailijoita

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Mitä Missä Milloin -vuosikirjan lisäksi Otava on julkaissut lukuisan määrän erikoiskirjoja MMM Kansalaisen tietokirjat -nimikkeen alla: maailman lipuista autokirjoihin, elokuvakirjoista koirakirjoihin.

Suomalaisia kirjailijoita ilmestyi vuonna 2004. Yli 900 kirjailijatietoa on Kohonen & Rantala parivaljakko kelpuuttanut valtakunnallisesti huomionarvoiseen joukkoon: nimiä kirjallisuuden historiasta (Kivi, Aho, Lehtonen) nykynimiin (Hietamies/Hirvisaari, Tervo, Turunen), osin jo mielestä häipyneisiin.

Kirja on väkisinkin luettelonomainen, jossa kirjailija määritellään parilla lauseella ja mukaan otetaan tärkeimmät teokset. Tässä malliksi runoilija:

Rasa Risto (Helsinki 29.4.1954), runoilija. Someron kunnan/kaupunginkirjaston kirjastonhoitaja v:sta 1989. R:n runoudelle on ominaista naivistinen, avoin kokemus. Miniatyyrimaiset luontorunot ja tankamaiset tuokiokuvat ovat hänen perusrunouttaan. Arkisia ja lämpimiä ovat myös rakkausrunot sekä kodin piiristä nouseva lyriikka. Ihmisen ja luonnon välinen jännite on näkyvimmin esillä kokoelmassa ‘Hiljaa, nyt se laulaa’ (1974).

Muutkin Rasan runokokoelmat luetellaan sekä maininta: Eino Leinon palkinto 1996.

Eli on tuossa riittävästi tietoa ensihätään. Jo noilla tiedoin voi punnita, tutustuako vai ei. Samalla systeemillä esitellään kaikki kirjailijat.

Eli kirja toimii hyvin näppäränä käsi- ja hakukirjana pikatiedon tarpeeseen. Ja samalla kertaa saa käyttöönsä yhteenvedon kirjailijakunnasta. Se taas, onko kirjalla enää käyttöarvoa nyt, kun internetistä on tempaistavissa vielä nopeammin ja tarvittaessa laajemmin (tosin hajanaisemmin) samat tiedot, onkin toinen juttu. Kirjatieto on ainakin tarkistettua ja oikeaa tietoa, mitä internetin tieto ei aina ole. Ja onhan kirjaan tottuneelle kirjan sivujen kääntely jotenkin intiimimpää ja antavampaa puuhastelua kuin kylmän ruudun tuijottelu.

Kyllä tämä MMM asiansa ajaa, siinä missä Pekka Tarkan huippukirjailijain esittely kirjassa Suomalaisia nykykirjailijoita, 1989. Niin ja jos sekään vanhentunut tieto ei riitä, niin sitten nettiin uusinta tietoa hankkimaan vaikka Kirjasampon sivuilta.

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 237 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...