Antti Arnkil: Raittilan linja

Raittilan linja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Antti Arnkilin mainio Lauantaiesseet-kokoelma oli alkuvuoden kirjallisia iloja. Siksi olikin mukava löytää Arnkilin uusi esseeteos Siltalan syyskatalogista.

Raittilan linja käsittelee Hannu Raittilaa. Suuri yleisö tietää Raittilalta ainakin Finlandia-voittaja Canal Granden. Teos on julkaistu sattuvasti Raittilan 60-vuotisjuhlien aikoihin. Juhlakirjasta ei ole kyse, tilaustyöstä sen sijaan on: Touko Siltala ehdotti Arnkilille Lauantaiesseiden Raittila-aiheisen esseen laajentamista koko tuotantoa käsitteleväksi teokseksi.

Teos on kolmiosainen. Se alkaa yleisemmällä katsauksella Raittilan tuotantoon: mistä Raittilan insinööriproosassa on kyse ja miksi siitä olisi syytä olla kiinnostunut. Toinen osa on keväällä 2016 tehty laaja haastattelu, jossa kuullaan Raittilan oma näkökulma. Lopuksi Arnkil analysoi tarkemmin Raittilan Atlantis-teosta.

Arnkilin ote on hyvä, kirja ei ole liian vakavaa kirjallisuustutkimusta (Arnkil alleviivaa heti alussa, ettei kyse ole kirjallisuudentutkimuksesta, vaan yhdestä luennasta, joka tekee huomioita teoksista), mutta toisaalta analyysi on perinpohjaista ja oivaltavaa. Ilo tätä on lukea, vaikka en ole koskaan lukenut ensimmäistäkään Raittilan teosta. Sen verran hyvin Arnkil on kokoelmansa kanssa onnistunut, että pakkohan Raittilan tuotantoon on perehtyä.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 233 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...