Pauli Jokinen: Muistolaattabongarin opas : kävelyretkiä Helsingin historiaan

Osta kirja itsellesi

Tietokirjailija ja toimittaja Pauli Jokisen Helsinkiä esittelevä kävelykirjakolmikko Sunnuntaikävelyllä Helsingissä, Kulttuurikävelyllä Helsingissä ja Helsinki kävellen on saanut hieman spesifimpää jatkoa. Tällä kertaa pääsemme Jokisen seurassa metsästämään Helsinkiin piiloutuneita muistolaattoja.

Kirjan 14 kävelyreittiä karttoineen johdattavat lukijansa Helsingin eri kaupunginosiin yhteensä 320 muistolaatan äärelle. Karkeasti muistolaatat on jaettavissa rakennuksissa asuneista tunnetuista henkilöistä, historiallisista tapahtumista sekä taloyhtiön historiasta kertoviin laattoihin, joiden lisäksi löytyy paljon sekalaisia, mitä milloinkin paljastavia laattoja. Teoksen pääperiaatteena on, että esiteltävät muistolaatat ovat kaikkien ulottuvilla, toisin sanoen sisätiloissa sijaitsevat laatat on muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta jätetty tarkastelun ulkopuolelle, mitä itse pidän järkevänä ratkaisuna.

Yleisöä apunaan käyttäen Pauli Jokinen on tehnyt valtavan työn Helsingin muistolaattaverkostoa kartoittaessaan ja mielestäni teos on oiva jatke muille tekijän opuksille. Vaikka vielä en olekaan henkilökohtaisesti ehtinyt näille bongausretkille, uskallan suositella kirjaa, ihan vain sen perusteella, että hetket Sunnuntaikävelyllä Helsingissä -teoksen parissa ovat olleet niin miellyttäviä ja informatiivisia. On uskomatonta, miten paljon mielenkiintoisia asioita löytyy omastakin kotikaupungista, kun vain vilkaisee hiukan tarkemmin.

Parhaiten Pauli Jokisen teokset tietysti soveltuvat helsinkiläisen käyttöön, kun retkille voi lähteä miltei milloin vaan, mutta miksei näitä voi lueskella ihan kotisohvaltakin käsin, mikäli kävelyretken toteuttaminen ei ole mahdollista. Näin vastamuuttaneena espoolaisena olisin sangen iloinen, jos samanlaisia opuksia löytyisi näiltäkin kulmilta, joita en tunne käytännössä vielä laisinkaan. No, bongausreissu poikineen entiseen kotikaupunkiin on joka tapauksessa suunnitteilla.

Kaisa

Kaisa Sutela on kirjakaupan hyllyjen väliin työelämässään eksynyt – ja uppoutunut – teologi. Kaisa rakastaa kirjojen tuoksua, uusien ja vanhojen, ja sitä hetkeä, jolloin saa asettaa uuden asukin kirjahyllyynsä. Kirjallisuuden lajien suhteen hän on lähes kaikkiruokainen, mutta viihtyy silti parhaiten laatukirjallisuuden parissa. Harrastaa lisäksi ruoanlaittoa ja omaa blogin jos toisenkin. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.