Marta Breen ja Jenny Jordahl: Naiset : 150 vuotta vapauden, sisaruuden ja tasa-arvon puolesta

Naiset

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Norjalaisen kirjailija Marta Breenin kirjoittama ja kuvittaja ja sarjakuvapiirtäjä Jenny Jordahlin kuvittama Naiset sai ilmestyttyään Norjan kulttuuriministeriön parhaan tietokirjan palkinnon. En ihmettele, sillä tämä jos mikä on tyylikäs tietopaketti.

Kirja tiivistää 120 sarjakuvasivuun 150 vuotta naisasialiikkeen historiaa. Kirja alkaa tarinansa 1800-luvulta, vuoden 1840 suuresta orjuudenvastaisesta kokouksesta. Kokoukseen osallistui Yhdysvaltojen valtuuskunnan osana myös naisia, mikä oli järjestäjille kauhistus. Naiset lakaistiin sivuun, istumaan hiljaa verhon takana.

Valtuuskuntaan kuuluneet Lucretia Mott ja Elizabeth Cody Stanton eivät hyväksyneet tätä kohtelua vaan laativat tasa-arvojulistuksen. Se esiteltiin abolitionistien kokouksessa New Yorkissa vuonna 1848 ja siitä sai alkunsa naisasialiikkeen historia.

Kirjassa käydään läpi naisasialiikkeen taisteluja sortoa ja alistusta vastaan vuosien aikana. Teos on myös intersektionaalinen, eli tarkastelee myös muuta kuin sukupuoleen perustuvaa syrjintää. Se on luontevaakin, sillä naisten asian edistäminen yhdistyy etenkin alkuaikoinaan mustien oikeuksien puolustamiseen ja myöhemmin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin.

Aivan varmasti voisi keksiä kaikenlaista tärkeää ja paljon hyvää työtä tehneitä naisia, jotka kirjasta puuttuvat, mutta minusta tässä on onnistuttu erinomaisella tavalla tiivistämään paljon asiaa helppolukuiseen muotoon. Kirja soveltuu monenlaisille lukijoille, jotka haluavat helppotajuisen johdatuksen naisasialiikkeen maailmaan, aina koululaisista aikuisiin.

Jordahlin kuvitus on selkeää ja hauskaa, kirja on painavasta aiheestaan huolimatta hyväntuulinen. Piirrosjälki on miellyttävää, vaikka nämä naiset eivät aina hymyile iloisesti. Muutoin yksivärinen kuvitus saa hyvää rytmitystä luvuittain vaihtuvasta tehosteväristä.

Naiset on palkintonsa ansainnut teos, jonka soisi aiheensa puolesta löytävän tiensä monen lukijan käsiin.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...