Tom Hynninen, Jukka Keitele ja Matti Lehti: Neljä kertaa nopeammin kuin pännällä : konttoritekniikan historia

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Todellinen konttorikoneiden historiikki niiden keksimisestä nykypäivään eli savitauluista digitaalitekniikkaan. Mukana on esitelty muun muassa paljon koneita ja laitteita, joista harvemmalla meistä on enää aavistustakaan käytöstä, ulkonäkö on omituinen eikä voi edes kuvitella, mitä kyseisellä laitteella voisi tehdä — ainakaan konttorissa.

Konttorikoneiden kehityksellä on ollut myös paljon yhteiskunnallisia vaikutuksia. Ne loivat modernin toimihenkilöluokan ja toivat naiset kunnialliseen työelämään. Ensin typistiksi (siis konekirjoittajattareksi) ja myöhemmin myös johtaviin tehtäviin, jopa konttoripäälliköksi asti. Monista palveluista on voitu tehdä massatuotteita, jotka ovat ja olivat kaiken kansan ulottuvilla. Myös erilaiset valtakunnalliset tilastoinnit ovat mahdollistuneet tekniikan kehittymisen myötä.

Kirja sinänsä voi olla vähän kuivaa luettavaa muille kuin alan hartaille harrastajille ja uskollisille työntekijöille. Mukana on kyllä omituisia ja hauskoja keksintöjä, joista on myöhemmin tullut sitten jotakin käänteentekevää. Kirja sisältää kyllä valitettavan paljon eri konttorikone-edustajien ja –valmistajien historiaa, joskin näiden mainokset ovat varsinaisia herkkupaloja tekstin välissä. Enemmän olisin ainakin itse ollut kiinnostunut laitteistoista enkä yrityksistä.

Monet koneista ovat jo jääneet historiaan, yksi laite hoitaa usemman tehtävät. Kukapa ei muistelisi kaiholla telefaxia ja faxia kotona hurisemassa tai IBM:n ihmettä – pallokonetta, jossa on korjausnauha! Kirja on siis mielenkiintoinen, mutta hieman yksipuolinen. Hauskuuttakin kuitenkin löytyy. Itse suosittelisin tätä vaikka työpaikoille kirjastoon, lahjaksi säntilliselle sihteerille tai muuten vain kiinnostuneelle luettavaksi.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...