Hannu Raittila: Rahat vai kolmipyörä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Olen elänyt elämästäni herkän vaiheen vuosituhannen vaihteessa. Siksi tuntuu jollain tapaa jopa loukkaavalta ajatus siitä, että luen 2002 julkaistua kokoelmaa kirjoituksia, enkä voi joidenkin kirjoitusten kohdalla kuin huokailla. Ihanko oikeasti joku ajatteli silloin noin?

No, onhan siitä jo 15 vuotta. ”Kaikki rahat on lyöty vetoa sen puolesta, että nuoriso alkaa ihan sikana lähettää toisilleen kuvia puhelimitse. Saattaa alkaa. Toisaalta nuoriso voi lähettää insinöörille ja markkinamiehelle tekstiviestiklassikon: EVVK!”, tai ”Kännykän olennaiset kommunikaatio-ominaisuudet voidaan integroida kaikkialle, missä niitä tarvitaan; jos halutaan laite kuvaamiseen ja kuvan välittämiseen, hankitaan kamera, johon on rakennettu sisään puhelin. Miksi ostaa puhelin, johon on ympätty jonkinlainen kamera tusinan muun laitteen ohella?”

Ja ennen kaikkea tämä: ”En ole nähnyt lapsilla uutta kahdella peukalolla operoitavaa pelipuhelinta, enkä ole kuullut niiden tuota vonkuneen. Ehkä ne kokevat, että se ei hyödytä niitä.” Kun huutonaurultansa kykenee, voi todeta saaneensa ihan hyvän näkökulman siihen, miksi Nokialle kävi kuin kävi.

Mutta vakavasti – Rahat vai kolmipyörä on parhaimmillaan oivallista ajateltavaa, huonoimmillaan saa pohtia, miksi joku juttu on jaksettu kirjoittaa. No, jos on vaikka viikottainen kolumni, niin tuleehan sitä kirjoiteltua, mutta kaikkea ei kannata kirjaan koota. Joistain jutuista jäi puuttumaan pointti ja huumori.

Väinö Linnasta kertova Jätkäpojan linja, Aku Ankkaan pureutuva Uusi Jerusalem ja jumalallinen Omaksi kuvakseen ovat kuitenkin sen verran oivallisia tekstejä, että niiden vuoksi kokoelma kannatti lukea.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...