Outi Pakkanen: Rakas Emmi

Rakas Emmi

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Joskus tuntuu hyvältä tarttua kirjaan, joka ei ole ihan uutuus, eikä muutenkaan tätä päivää. Niinpä aloin lukea Outi Pakkasen kirjoittamaa kirjaa Emmi Jurkasta. Vanhojen kotimaisten elokuvien tykkääjänä teatterisuvut on tuttuja, mutta aina on mielenkiintoista lukea lisää.

Emmi Tuomi oli näyttelijä nuoresta asti. Jo hänen puoleltaan tuli näyttelijöitä, Tuomia piisasi. Kun Eino Jurkka otti Emmin, alkoi syntyä Jurkan sukua. Eino ja Emmi olivat henkeen ja vereen teatterintekijöitä. Kaikki elämä kulki sen mukaan, mitä teatterissa tapahtui.

Lapsia syntyi kolme. Sakari, Vappu ja Jussi ja kuinka ollakaan, heistä kaikista tuli näyttelijöitä. Tosin, kun vanhemmat tekivät töitä eli olivat teatterilla tai kiertueilla, lapset olivat oman onnensa nojassa. Pärjäsivät kuitenkin.

Rakas Emmi on mahtava katsaus Suomen teatterielämään ja osin siihenkin, kun tehtiin elokuvia. Miten teatterilaiset elivät ja millä, kun joskus tuli rahaa, joskus ei. Tärkeintä oli kuitenkin se, että saatiin tehdä teatteria.

Hyvin tulee esiin se, että Eino Jurkka oli ohjaaja- ja johtajatyyppiä. Niin hän ohjasi Emmiäkin, kunnes liitto päättyi eroon. Siitäkin huolimatta he tulivat toimeen keskenään ja Eino arvosti Emmin kykyjä ja eritoten ymmärsi Emmin tapaa työstää roolejaan.

Kirjassa on runsas kuvitus, joka tukee tekstiä. Sellainen varoituksen sana, että kun tämän kirjan on lukenut, on pakko saada lisää. Mutta niitähän riittää, elämäkertoja näyttelijöistä.

Kini

Olen Kini, kirjojen ja kirjailijoiden ystävä. Työskentelen Kouvolan pääkirjastossa kirjastovirkailijana ja tehtävänkuvaani kuuluu mm. kirjailijavierailujen järjestäminen. Olen aina lukenut paljon ja monipuolista kirjallisuutta. Olen kulttuurin suurkuluttaja. Kirjojen lisäksi ramppaan elokuvissa ja teatterissa. Sain Kirjailijaliiton Kirjailija kiittää -palkinnon vuonna 2021! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 294 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...