Neal Stephenson: Reamde

REAMDEn kansi

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Nuori mies yrittää tienata rahaa kaupittelemalla luottokorttinumeroita rikollisille. Diili sujuu mukavasti, mutta komplikaatioilta ei silti vältytä. Ostaja joutuu viruksen uhriksi. Virus kryptaa kovalevyt, joilla ainoa kappale tiedostosta on. Jotta tiedostoihin pääsee käsiksi, pitää maksaa lunnaat REAMDE-peikolle, joka asuu T’Rain-nettiroolipelin virtuaalimaailmassa. Selitäpä tämä venäläisille mafiosoille, jotka haluavat tietää, missä tiedot viipyvät.

Siinä tämän yli tuhatsivuisen teknojännärin peruskuvio. Nuori mies on Zula Forthrastin poikaystävä. Zula Forthrastin setä on Richard Forthrast, omalaatuinen miljonääri, joka on rikastunut T’Rainin perustajana. Zula joutuu täysin syyttömänä sotketuksi hyvin mielikuvituksellisiin ja yllättäviin kuvioihin ja sitä kautta myös Richard joutuu mukaan.

Stephensonin tapaan tarina juoksee melkoisia mutkia ja lukija saa jatkuvasti mielenkiintoisia tietoiskuja mitä monipuolisemmista asioista. Epäilemättä kirjasta voisi vetäistä monta sataa sivua pois juonen kärsimättä, mutta samalla menetettäisiin jotain olennaista. Vähemmän tiedonjanoiset ihmiset lienevät silti hätää kärsimässä Stephensonin tyylin edessä. Noteerasin kyllä, että lopun kiitoksissa Stephenson ei kiitä kustannustoimittajaa (ballistiikka-asiantuntija sen sijaan saa vuolaat kiitokset). Kieltämättä juoni ei edennyt ihan tasaista tahtia ja paikoin hidas eteneminen turhautti, mutta pian tuli taas joku uusi käänne, joka sai taas tarinan etenemään kiinnostavaan suuntaan.

REAMDE on vähemmän nörttikirja kuin Cryptonomicon tai Anathem, muista Stephensonin kirjoista tulee mieleen lähinnä Interface. Stephensonin aseharrastus näkyy yksityiskohtaisissa asekuvauksissa ja tulitaisteluissa – mutta kiivaan tulitaistelunkin keskellä ehditään luennoida venäläisten erikoisjoukkojen lähitaistelutekniikoista. Terroristi, jota osoitetaan pistoolilla, pitää luennon kyseisen Makarovin iskurin erikoispiirteistä – eikä luento tunnu väkinäiseltä.

Tärkeät puitteet romaanille luova nettiroolipeli T’Rain on herkullinen tapahtumapaikka ja pelin kehityksestä ja vaiheista kerrotaan niin runsaasti, että vähemmästäkin tekee mieli päästä pelaamaan. Valitettavasti tosielämän World of Warcraftit ja muut taitavat vielä jäädä kauas T’Rainista… Moderni teknologia on muutenkin vahvasti kirjassa esillä: kirjan päähenkilöt googlaavat, twiittaavat, tekstiviesteilevät, facebookkaavat ja elävät täysipainoisesti globaalissa informaatioyhteiskunnassa. Se toimii. Stephenson on William Gibsonin ohella niitä harvoja kirjailijoita, jotka kirjoittavat kirjoja, jotka ovat toden teolla tässä ajassa.

Neal Stephenson -fanina nautin matkasta ja kirja täytti odotukset. Stephensonin teosten parhaimmistoon se ei nouse, mutta se olisikin jo todella paljon vaadittu. Stephenson on huikea, mestarillinen kirjailija ja REAMDE jälleen yksi mainio kirja – mutta seuraavaksi taas sitten jotain pykälän älyllisempää, kiitos.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...