Minna Rytisalo: Rouva C.

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Luin aikoinaan Minna Rytisalon kirjan Lempi, joka oli niin hyvä, että se jäi mieleen runollisen kauniin tekstin ansiosta ja että heti tuli sellainen olo, että tätä lisää. Niinpä kun bongasin kirjan Rouva C., varasin sen ennen kuin edes tiesin mistä se kertoi, koska se ei ollut se tärkein asia, vaan se, että pääsin lukemaan taas sitä niin kiehtovaa tekstiä.

Rouva C. kertoo kuitenkin Minna Canthista. Kuvitteellisesti kerrottua tarinaa siitä, kun Minna nuorena tyttönä päätyi opiskelemaan Jyväskylään, opettajaseminaariin. Se kertoo tyttöjen välisestä ystävyydestä, joka saa ihan eri sävyt, kuolee pois, kun tytöt aikuistuvat.

Minna menee naimisiin lehtori Canthin kanssa, seminaari jää, ja perheeseen alkaa syntyä lapsia. Ei asetu Minna muiden rouvien kanssa samaan muottiin, vaan omapäisenä ajaa asioita kirjoittelemalla niistä lehtiin, mikä ei ole sopivaa. Moni muukaan ei ole sopivaa, näin kun ajattelee 2000-luvulla asioita, jotka ovat olleet normaaleja 1800-luvulla.

Lasten syntymät olivat sitä, että Minna väistämättä kärsi synnytyksen jälkeisestä masennuksesta, jota ei siihen aikaan liioin tunnettu. Onneksi oli Riika-apulainen, joka osasi hoitaa huushollia sen aikaa, kun Minnasta ei siihen ollut.

Ihanaa kuvausta kirjassa siitä, millainen Canthien avioliitto oli, se perhe-elämä. Oli niin tai näin, on mukavaa mennä mukaan ja uskoa, että niin olisi voinut olla. Lehtori Ferdinand Canth vaikutti niin leppoisalta mieheltä, kunnes menehtyi ja Minna jäi seitsemän lapsen yksinhuoltajaksi. Kirja päättyy siihen.

Minna Rytisalon kieli on äärimmäisen kaunista, sitä lukee uudestaan ja uudestaan, ääneenkin, koska on niin hienoa, miten joku on löytänyt niin kauniin tavan kuvata asioita, että välillä melkein tuntee tuoksut ja lämpötilankin. Pääsee niin tarinaan, että aivan kuin olisi ollut kaiken aikaa siellä Canthien talon nurkassa seuraamassa tapahtumia.

Harmitti, kun tämä kirja ei ollut Finlandia-ehdokkaana!

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Kini

Olen Kini, kirjojen ja kirjailijoiden ystävä. Työskentelen Kouvolan pääkirjastossa kirjastovirkailijana ja tehtävänkuvaani kuuluu mm. kirjailijavierailujen järjestäminen. Olen aina lukenut paljon ja monipuolista kirjallisuutta. Olen kulttuurin suurkuluttaja. Kirjojen lisäksi ramppaan elokuvissa ja teatterissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...