Eveliina Netti ja Anni Pyykkö: Ruokatutkijat

Ruokatutkijat-kirjan kannessa on päähenkilö Venni laboratoriotakissa ja pitelemässä suurennuslasia, jossa lukee kirjan nimi. Pehmomäyrä Lyly on kuvan yläreunassa pitelemässä omenaa. Ympärillä on kasviksia ja hedelmiä.

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Venni ja Lyly -sarja jatkuu uudella ruoka-aiheisella tarinallisella lasten tietokirjalla. Edellinen osa Ruokasankarit käsitteli ruokahävikkiä ja ruoan matkaa alkutuotannosta lautaselle, nyt vuorossa on sen selvittäminen, miksi ruokaa ylipäätään syödään ja miksei aina voi syödä vain herkkuja.

”Pitää syödä terveellisesti”, Venni saa kuulla kerta toisensa jälkeen. Mutta mitä se tarkoittaa? Venni ja pehmolelumäyrä Lyly selvittävät, mitä kaikkea ruoka sisältää ja mitä ruoan syöminen meille tekee. Lyly tietää kertoa, että ihminen koostuu biljoonista soluista, jotka kaikki tarvitsevat ravintoa hoitaakseen tehtävänsä. Kasviksista ja täysjyväviljoista saa eniten solujen tarvitsemia ravintoaineita, joten niitä kannattaa syödä monta kertaa päivässä, Lyly ohjeistaa, ja täydentää myös, että vaikka herkuissa on vähemmän hyödyllisiä ravintoaineita, niiden tarkoitus on tuoda elämään kivaa nautiskelua.

Kovin tiukasti pipo ei siis kiristä. Ruokatutkijat nojaa tutkittuihin ravitsemussuosituksiin ja kertoo, mihin kaikkeen eri ravintoaineita tarvitaan: proteiineista rakennetaan soluja, hiilihydraateista saa polttoainetta päivän touhuihin ja rasva antaa energiaa ja huolehtii aivoista, sydämestä ja silmistä. Lisäksi tarvitaan kivennäisaineita, vitamiineja ja kuitua. Lapsille annetaan hyvän syömisen helpoksi ohjeeksi se, että lautaselta löytyy päivän mittaan paljon eri värejä: jos ruoka on värikästä, siinä on luultavasti hyvin eri ravintoaineita.

Tarinallisen osion jälkeen kirjan lopusta löytyy tehtäviä ja lapsille sopivan helppoja reseptejä. Lopuksi on vielä vinkkejä aikuisille koko perheen hyvään syömiseen ja tiivistelmä ravitsemussuosituksista. Näissäkin on ilahduttavan rento asenne: heti ensimmäisessä vinkissä muistutetaan, että riittävän hyvä on tarpeeksi. Ei tarvitse olla täydellinen ja tiukkapipoisuudesta voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Eniten merkitystä on arjen toistuvilla valinnoilla ja herkkuihin kehotetaan suhtautumaan neutraalisti. Hyvänä huomiona vinkkilistassa kehotetaan myös harjoittelemaan tunteiden säätelyä muulla tavalla kuin herkkuja syömällä. Myös kehorauhasta muistutetaan.

Ruokatutkijat onkin kaikin puolin fiksu kirja. Kirjan kirjoittaja Anni Pyykkö toimii viestinnän ammattilaisena ruoantuotannon alalla ja on sekä perehtynyt aiheeseen että taitava kirjoittaja, joka saa viestin perille. Kuvittajana on taas Eveliina Netti, jonka piirrosjälki on selkeää, ilmeikästä, helppolukuista ja värikästä. Ruokatutkijat on oikein mainio lasten tietokirja kaikkia läheisesti koskettavasta aiheesta.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 363 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...