Johanna Sinisalo: Sankarit

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Johanna Sinisalo on lahjakas sanankäyttäjä. Kokemus erilaisista kirjoitustöistä mainosalalta ja tv-työstä auttaa varmasti. Sankareissa kokemus näkyy tekstin monimuotoisuutena. Romaania värittävät edeltäjänsä tapaan katkelmat erityyppisistä lehdistä ja kirjoista, mielipidekirjoitukset ja uutistekstit. Eri lajit Sinisalo hallitsee sujuvasti, kenties lievästi karrikoidut tyylit erottuvat toisistaan. Erityisesti on mainittava kirjassa olennaiset laulutekstit, joiden perusteella Sinisalolle kehtaa suositella rock-lyyrikonkin uraa!

Kirja tuo Kalevalan sankarit nyky-Suomeen. Aihe on mielenkiintoinen ja toimiva. Kirjan päähenkilö, rocktähti Rex on Väinämöis-hahmo, jonka toverina häärii rumpali Ile Aerosmith, arkisemmalta nimeltään Seppo Ilmarinen. Muissa osissa nähdään Joukahaista, Lemminkäistä, Kullervoa, Ainoa, Pohjolan emäntää… Monet Kalevalasta tutut kohtaukset toistetaan hieman eri muodossa ja onpa kirjassa Sampokin jahdattavaksi.

Aivan suoraa Kalevala-ryöstöä Sankarit ei kuitenkaan ole. Lemminkäisen mallilla rakennettu urheilusankari Kauko ”Mahti” Saarelainen sisältää huomattavan paljon Matti Nykästä (esimerkiksi managerin nimeltä Jake Tierra). Tapahtumissa viitataan muutenkin suomalaisia viime aikoina liikuttaneisiin ilmiöihin. Myyrmannin pommi-isku, Nokian menestys, Mestarit areenalla…

Kokonaisuus on sujuvasti kirjoitettu. Kirja on hieman episodimainen, vaikka Rex suurimman osan aikaa keskipisteessä onkin. Alussa riittää ihmettelemistä henkilöissä, lopussa saa seurata henkeään pidätellen jännittävää juonta. Kokonaisuus on erinomaisen miellyttävä.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...