Eeva Joenpelto: Sataa suolaista vettä

Osta kirja itsellesi

Kolmas osa Lohja-sarjaa vie lukijan 1920-luvun loppuun. Vuoden 1918 kymmenvuotisjuhlat lähestyvät ja kommunistit suunnittelevat uutta vallankumousta. Sosialidemokraatit herättävät yhä syviä epäilyksiä vanhoissa valkoisissa, mutta niin vain Väinö Tanner nousee jopa vähemmistöhallituksen pääministeriksi.

Aika on mielenkiintoista myös bisneksen kannalta. Tämän sukuromaanisarjan vauhdikkain liikemies Matti Reima vapautuu vankilasta pirtutuomionsa kärsittyään. Vaikka tuomio on istuttu, kotiin vaimon ja lastensa luokse Reimaa ei kuulu. Ennen pitkää Reima palaa kuitenkin kotiin sahanomistajana. Unohdetaan bensa-asema ja autojen huoltaminen, nyt on sahojen aika!

Vanhemmat Hänniset jatkavat totuttuja ratojaan: Oskari kauppansa ja kirkonisännöintinsä kanssa, Salme yhä iänikuista anoppiaan hoitaen, piika Marin louskutusta kuunnellen. Julinin isäntä uskoo yhä taloon, maahan ja sukuunsa, mutta nuorempi Julin uhmaa isiensä perintöä ja haluaa löytää omat polkunsa maailmaan. Hännisen Anja taas sekaantuu kommunistien aatteenpaloon ja aiheuttaa vanhemmilleen jälleen kerran sydämentykytystä.

Lohja-sarja on kiehtovaa elävää historiaa. 1920-luvun elämä on ainakin minulle jäänyt etäiseksi ajanjaksoksi Suomen historiassa, mutta näistä kirjoista se piirtyy eteen elävänä ja ihmisläheisenä.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...