Ilona Tomi: Tapahtukoon sinulle sinä

Tapahtukoon sinulle sinä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ilona Tomi on kirjoittanut proosaa lapsille ja aikuisille. Tapahtukoon sinulle sinä on Tomin ensimmäinen runokokoelma. Sastamalalaisen Warelian kustantama teos on heti kannestaan kiehtova: kokoelmalla on ihastuttava nimi ja kanteen poimittu kuva Viljami Heinosen maalauksesta on viehättävä ja mielenkiintoinen.

“On seisottava jalat maassa / ja varastettava sanoja kaikkialta.” Näin alkaa kokoelman esipuheeksi nostettu runo. Näitä sanoja on haettu ainakin metsästä. Runoissa naiset menevät metsään, kohtaamaan luonnon ja luontonsa. Kuvastossa on alkukantaisuutta ja yliluonnollisuutta. Kokoelman edetessä vuodenajat vaihtelevat: on marraskuun synkkyyttä, helmikuun jäätyneitä pihlajia. Lopulta on kevät.

ilmoittaa mitä tutkimusten valossa
tiedetään
rakastaa tätä passiivia: tiedetään

Tomin runoissa on nautinnollista voimaa ja vallattomuutta. Kuvasto heittelehtii arkisesta fantastisempaan. Ollaan metsissä, kaupungeissa, suurten käsitteiden äärellä, mutta myös Näsinpuistossa, Kulovedellä, kotona kirjoituspöydän ääressä. Näkökulma on ennen kaikkea naisen, mutta ei se suotta kohderyhmää rajaa tai rajoita. Tomi penkoo myös yleisemmin ihmisyyden syvyyksiä. “Merkitsen lomakkeeseen sukupuolekseni tuulihaukka / ja iäkseni piirrän: ∞”

Tapahtukoon sinulle sinä -kokoelma lunastaa kirjan kohtaamisen yhteydessä tulleet ilahtumiset sisällöllään: tämä on oikein mainio ja ilahduttava kattaus runoja.

Tulen pois oikealta tolalta!

Keventäminen vaatii voimaa
Rakkaus on vanhemmiten kin hirveää
Logiikalla heitän vesilintua,
          se on nokikana
Se alkaa heti hautoa
Kesäkuussa nähdään, mitä kuoriutuu

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...