Ilari Taskinen: Terveiseni täältä jostakin : suomalaissotilaiden kirjeenvaihto talvi- ja jatkosodassa

Terveiseni täältä jostakin -kirjan kannessa on mustavalkoinen valokuva kirjettä kirjoittavasta sotilaasta.

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Sen lisäksi, että kirje oli elonmerkki, se oli ihmissuhteiden elämänlanka. Tämä kirjeenvaihdon arkinen puoli on itsestään selvä mutta usein ylenkatsottu sota-ajan kontekstissa, jolloin ihmiset kirjoittivat niinkin äärimmäisestä syystä kuin kertoakseen läheisilleen olevansa elossa.

Suomen toisen maailmansodan aikainen armeijan kenttäposti toimitti yhteensä 1,14 miljardia lähetystä rintamalta koteihin tai kotoa rintamalle ympäri Suomen sekä rintamalta rintamalle sotilaiden välisenä kirjeenvaihtona. Lähetysten määrän kasvu oli huomattava, sillä vuonna 1938 Suomessa lähetettiin kuusi kertaa vähemmän kirjeitä ja 14 kertaa vähemmän paketteja kuin vuonna 1942. Kirjeenvaihdon merkitys sotilaiden taistelutahtoon oli kiistaton ja Ilari Taskisen kirja Terveiseni täältä jostain : suomalaissotilaiden kirjeenvaihto talvi- ja jatkosodassa kuvaa mielenkiintoisesti sekä kenttäpostijärjestelmää yleisesti että käy läpi tyypillisiä kirjeenvaihdon muotoja sota-ajan Suomessa.

Sotilaat viestivät kenttäpostin toimittamien lähetysten turvin pääasiassa kolmelle erilaiselle vastaanottajaryhmälle: perheilleen, veljilleen ja kavereilleen toisaalla rintamalla sekä perheen ulkopuolisille naisille. Viestit jokaisen näistä kolmesta tahosta kanssa olivat omaleimaisia. Perheelle kerrottiin pääosin lyhyemmin siitä, että viestin kirjoittaja oli ylipäänsä elossa ja usein viestit olivat hyvin arkisia poikkeusoloista huolimatta. Veljien ja kavereiden kanssa puolestaan pystyi kertomaan aiheista, jotka siviiliväestölle tuntuivat mahdottomilta selittää, kuten taistelut ja niiden tapahtumat. Naisten kanssa puolestaan käytiin aktiivisesti kirjeenvaihtoa niin, että monella sotilaalla oli runsaasti samanaikaisia kirjekontakteja, jotka olivat oman kylän tyttöjä tai jatkosodan aikana myös erilaisten hakuilmoitusten kautta löydettyjä tuttavuuksia.

Terveiseni täältä jostain on mielenkiintoinen kokonaisuus sota-ajalle ominaisesta ilmiöstä, joka on toistunut sotatilanteissa ei vain Suomessa vaan myös muissa sotivissa maissa. Teos kuvaa kattavasti kaikkea viestintää, jota armeijan kenttäpostin kautta sodan aikana lähetettiin ja kirjan lukuisat esimerkit sodan aikana lähetetyistä kirjeistä avaavat koskettavasti sodan aikaisia ihmissuhteita ja sitä valtavaa tarvetta tarttua kaikkeen normaaliin, jota kirjeet kirjoittajilleen edustivat.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 363 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...