Niko Kettunen: Viikon eläimet

Viikon eläimet

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Vuonna 2012 Helsingin Sanomien tiedetoimittaja Niko Kettunen sai tehtäväkseen aloittaa lehden uudistetuille tiedesivuille eläinaiheisen palstan. Viikon eläin -kolumnista tuli nopeasti suosittu ja se on edelleen voimissaan. Itsekin etsin Hesarin (ja nykyään myös Aamulehden) tiedesivulta ensimmäisenä Viikon eläimen, tietysti! Nyt Kettunen on koonnut kolumnejaan ensi kerran kirjaksi. Viikon eläimet sisältää sata valittua palaa vuosien varrelta.

Miksi Viikon eläin -jutut ovat sitten niin suosittuja? Ensinnäkin Kettusen kirjoitustyyli on hauska ja nokkela. Viikon eläimet liittyvät usein joko löyhästi tai vankasti rakennetun aasinsillan kautta päivän polttaviin uutistapahtumiin. Hallitusneuvottelut, koulutuslupaukset, kohut ja skandaalit: Niko Kettusella on ilmiömäinen kyky löytää eläinkunnasta ihmeellisiä otuksia jonkin omituisen analogian tai ominaisuuden kautta. Otetaan vaikkapa Movember-kampanja. No, Kiinasta löytyy viiksisammakko. Tai entäpä minkälainen ratkaisu termiiteillä on kestävyysvajeeseen ja eläkepommiin? No, vanhat termiitit ryhtyvät kirjaimellisesti pommeiksi. Nokian entisestä toimitusjohtajasta Stephen Elopista ei ole kuin lyhyt kalteva pinta etanoissa loisivaan laakamatoon, kuten Kokoomusnuorista matosammakoihin. Esimerkkejä olisi valtavasti.

Kaikkein kiehtovinta on kuitenkin Kettusen löytämien aivan ihmeellisten eläinlajien kirjo. Miten tällaisiakin voi maapallolta löytyä? Mikä evoluution oikku sijoittaa neulakalan asumaan merimakkaran peräsuoleen? Tai oletteko koskaan katsonut kuvaa pökkelökehrääjälinnusta? Napakasti mutta lennokkaasti kerrotut perusasiat nostavat monet naurut näin uudelleenkin luettuna. Viikon eläimet on hulvaton kokoelma aitoa tietoa, purevaa satiiria ja verbaali-iloittelua. Kannattaa lukea!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Hannun haastattelu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 299 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...