Roope Lipasti: Virtasen historia

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Suomen historia on äärimmäisen kiehtova aihe. Onneksi Roope Lipasti on kirjoittanut maamme historiasta kattavan selvityksen yhden Virtasen näkökulmasta. Virtanen on onneksi ollut oikea jokapaikan höylä ja kaikessa olennaisessa mukana.

Alkueläimiin ja esihistoriaan poiketaan lyhyesti, mutta varsinaisesti Virtasen historia alkaa 1100-luvulla, kun piispa Henrik ja Eerik-kuningas nousevat maihin Nousiaisissa ja kohtaavat Virtasen. Piispa on tyytyväinen kohdatessaan ensimmäisen käännytettävänsä, kuningas taas iloitsee nähtyään ihka elävän veronmaksajan. Sitten hypätäänkin jo 1200-luvulle ja Virtanen pääsee rakentamaan Turkua. Poikkeaapa Virtanen välissä Helsinginkin pystyttämässä.

Mikä Virtasta – ja meitä muita suomalaisia – sitten oikein ajaa? Siinäpä hyvä kysymys. Yksi selitys on ainakin haparoiva rakkaus erästä Korhosta kohtaan, mutta myös sisukkuus ja jääräpäisyys. Ehkä lievä tyhmyyskin. Suuntavaiston puutteesta Virtanen ainakin kärsi ja pahasti, ei kai kukaan muuten tänne pohjoiseen olisi eksynyt.

Virtasen historia on hauska kirjallinen välipala, jonka lyhyitä lukuja on mukava nauttia aina silloin tällöin. Alunperin Virtasen historia on esitetty radiossa. En ole kuunnellut, mutta ainakin kirjana tämä humoristinen katsaus Suomen historiaan on oivallinen.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...