Asko Sahlberg: Yö nielee päivät

Osta kirja itsellesi

Massiivinen – sekä kooltaan että kerronnaltaan – romaani, joka kertoo Jakobssonista. Isosta miehenrohjosta, joka muuttaa 1970-luvulla Suomesta Ruotsiin monen kaltaisensa tavoin. Hän ei sentään jää Tukholmaan, hän matkustaa Göteborgiin. Siellä on suoraan tarjolla majoitus ja työtä. Ja työtä hän osaa tehdä, se on selvää. Häntä ei kiinnosta useinkaan jäädä juopottelemaan tyypillisten maahanmuuttajien seuraan… hän mieluummin tutustuu kaupunkiin, tekee sen omakseen. Lisäksi hän käy syömässä työmaaruokalassa, jota pitää Siiri. Myös maahanmuuttaja, joka äidinperinnöllään pisti pystyyn ruokalan ja pyrkii toteuttamaan omia haaveitaan.

Sattumalta Jakobsson törmää hotelli-ravintolaan hieman taajaman ulkopuolella ja päättää ostaa sen, korjauttaa ja järkeistää toimintoja. Hänestä tulee liikemies. Samalla hieman hämäräperäisempi bisnes muotoutuu kuin huomaamatta hänen toiseksi tehtäväkseen; sitäkin on tarjolla erilaisia, aina sitä mitä tarvitaan ja kysytään. Siiri juo, hän tekee päivistään helpompia kestää, lopulta hän juo itsensä hengiltä. Johansson yrittää samaa lähes perässä, mutta jää henkiin. Hän ei luovu taisteluitta mistään. Yhden kamalan rikoksen hän myöntää tehneensä, mutta ei muuta.

Kun hän tapaa Aunen, sivistyneen opettajattaren, se on menoa. He perustavat oikean perheen ja Jakobsson korjaa taloa jatkuvasti. Hänen kulissientakainen elämänsä ja satunnainen juopottelunsa vievät kuitenkin avioeroon. Toisaalta, onhan sitä elämää muuallakin. Ja naisia. Kaiken keskellä Johansson tulee kolmenkymmenen vuoden aikana tutustuneeksi erittäin hyvin Göteborgiin ja sen historiaan. Hän tulee ohimennen olleeksi sivullisena mukana eräissä merkittävissä tapahtumissa. Silti hän on edelleen sama romuluinen Jakobsson, joka hamstrasi salakuljetettua viinaa kätköihinsä.

Jakobssonilla on paljon tuttuja, tuskin ystäviä, mutta eräs varma vihollinen. Verotarkastaja Oscar Myrén haluaa saada miehen syytettyjen penkille lukuisista vääristä kuiteista ja veronkierrosta. Niin käy, ajan kanssa. Jakobsson selviää ja jatkaa uraansa, tosin hieman toisissa merkeissä. Hän käy jopa kotimaassaan ja tapaa siskonsa – syystä tietysti, ei hän turhaan matkustele. Ajat ovat muuttuneet, otteet kovenevat ja mukaan ilmestyy muilta mailta kotoisin olevia toimijoita. Menoon ilmestyy mukaan myös Bliss, nainen, joka antaa syödä pullaa kunnon voikerroksen kanssa muun hyvän lisäksi. Muu seura on kuitenkin vaarallisempaa ja niin lopulta käy, ettei Jakobsson saa heittää henkeään saappaat jalassa, kuten hän tahtoi. On, perkele, pikkukengät!

Huima tarina kolmestakymmenestä vuodesta vieraalla maalla, eläen ja ollen. Jakobsson oli jo mukana kirjoittajan Göteborg-trilogiassa ja nyt siis ansaitsi oman opuksensa. Ei suotta, kertomus on massiivinen, elävä, koskettava ja silti kulkee niin lähellä jokaisen omia ajatuksia tai eloa.

Suosittelen, parasta kotimaista proosaa aikoihin!

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

2 kommenttia

  1. Kiitos vinkistä! Jäin vain tekstisi jälkimainingeissa miettimään, mikä tekee kirjasta kotimaisen, siis ylipäätään? Tämä on kustannettu Suomessa ja kirjoitettu suomeksi, mutta kirjailija on asunut puolet elämästään Ruotsissa ja kirjakin on siellä kirjoitettu. Ei siis niinkään kommenttina sinun tekstiisi, mutta herätti ajatuksia tuo viimeinen lause!

  2. Jepun kommentti toi mieleen Kirjaston henget. Jacques Bonnet pähkäilee kirjassaan kirjojen luokittelua. Järjestääkö kirjat kielen, maan, kirjailijan, lajityypin vai jonkin muun kriteerin mukaan?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *