Edith Södergran : Elämä

Agneta Rahikainen: Edith Södergran : Elämä

Edith Södergranin (1892–1923) kuolemasta tuli juhannuksena 2023 kuluneeksi sata vuotta, mutta hän ei todellakaan ole jäänyt historian uumeniin. Ei, Södergran on yhä tunnettu, hän on lempirunoilija monelle sellaisellekin, jotka eivät ole lyriikan maailmaan juuri paneutuneet. Hänen vapaamittaiset ja kiihkeää kuvakieltä käyttävät runonsa ovat toisaalt... Lue koko vinkki »
Seikkailu alkaa sumusta

Veli-Matti Huhta: Seikkailu alkaa sumusta

Veli-Matti Huhta on aivan tuntematon nimi, mutta Kulttuurivihkojen puffimaili osui maaliinsa ja laitoin tämän kokoelman varaukseen siinä missä samaan aikaan ilmestyneet Asta Piiroisen Argentiina-esseet. Kesti vain tovin, ennen kuin tämä pieni esseeteos pääsi hyllystä lukuvuoroon. Mikään kovin jykevä teos Seikkailu alkaa sumusta ei tosiaan ole. P... Lue koko vinkki »
Vaivan arvoista

Ville-Juhani Sutinen: Vaivan arvoista : esseitä poikkeuskirjallisuudesta

Olipa hienoa, että kirjallisuutta ja lukemista käsittelevä teos voitti tieto-Finlandian vuonna 2022! Näin ei ole käynyt turhan usein. Lisäksi on hyvin mielenkiintoista, että Ville-Juhani Sutisen kirja on aika tavalla poleeminen; se ei turhaan imartele tai kumartele lukijaansa tai lukemisen tapoja. Sutinen käsittelee siis poikkeuskirjallisuutta. ... Lue koko vinkki »
Lukijan ABC-kirja

Lasse Koskela ja Lea Rojola: Lukijan ABC-kirja

Opiskelin aikoinaan yliopistossa hieman kirjallisuustiedettä, mutta en päässyt siinä kovin pitkälle. Nyt olen palannut avoimeen yliopistoon kirjallisuustieteen pariin. Ensimmäisen johdantokurssin kurssikirjana on tämä klassikko 25 vuoden takaa. Muistan Lukijan ABC-kirjan hyvin opiskeluajoilta, jolloin muun muassa valvoin Tampereella kurssikirjaluku... Lue koko vinkki »
Omat huoneet

Suvi Ratinen: Omat huoneet : Missä naiset kirjoittivat vuosisata sitten

Oma huone – se oli minullekin lapsena ja nuorena haave, joka toteutui vasta kun muutin pois kotoa. Miten tärkeää se oli, vaikka en ollutkaan kirjailija, mutta kirjoitin kirjeitä ja päiväkirjaa ja jotenkin se oma rauha oli aika antoisa olotila. Luin silloin myös Virginia Woolfin kirjan Oma huone. Nyt käsissäni on ainutlaatuinen kirja monesta, ky... Lue koko vinkki »
Oma huone

Virginia Woolf: Oma huone

Olen koko alkuvuoden lukenut lähes yksinomaan naisten kirjoittamia kirjoja. Tuntui siis sopivalta tarttua Virginia Woolfin klassikkoteokseen Oma huone, jossa esitellään Woolfin provosoiva teesi: Naisella pitää olla omaa rahaa ja oma huone, jos hän aikoo kirjoittaa. Woolf esittelee tämän näkemyksen heti teoksen alussa ja perustelee sitten, m... Lue koko vinkki »

Minna Maijala: Punaiset kengät : Minna Canthista, rakkaudesta ja vallasta

Miehenä vissiin väärässä kirjassa kädet, kengät väärissä jaloissa kuin lapsena, varsinkaan kun en tunne olevani sellainen mies, miksi tekijä miehet mieltää: vallanhimoisiksi naisten alistajiksi. Tietenkään en kiellä, etteikö tekijä olisi oikeassa – yleisesti ottaen. Kyllä minä silti tästä kirjasta pidin: tämmöisiä ärsykkeitä enemmän! Ja kannestaki... Lue koko vinkki »

Panu Rajala: Suomussalmen sulttaani : Ilmari Kiannon elämä

Melkomoisen muhkuran, puolituhantisen sivun kirjan Turjanlinnan turjakkeesta on Panu Rajala sukulaissielustaan koonnut. Särmikäs mies on ollut Ilmari Kianto (1874-1970), pitelemätön suorastaan. Päällimmäisenä: ne naiset, ne naiset! Niistä juttua riittäisi loputtomasti, vaikka ensimmäinen kosketus naiseen, sillä tavalla kunnolla, tapahtui vasta Ilma... Lue koko vinkki »

W. G. Sebald: Ilmasota ja kirjallisuus

Toisen maailmansodan aikana liittoutuneet pommittivat yli 130 saksalaista kaupunkia. Dresden, Hampuri ja Berliini kokivat muiden muassa valtavia vaurioita. Pommituksissa kuoli 600 000 siviiliä. Missä on pommituksista selviytyneiden kirjallisuus, kysyy W.G. Sebald. Sebald piti 1990-luvulla Sveitsissä luentosarjan aiheesta saksalainen kirjallisuus... Lue koko vinkki »

Satu Apo: Ihmesatujen historia

Prinsessasadut tunnetaan tätä nykyä varmasti kaikkialla maailmassa. Viimeistään Disney on pitänyt huolen, että kaikki tietävät Tuhkimon, Ruususen, Lumikin sekä Kaunottaren ja Hirviön, mutta ovat monet klassikkosaduista olleet yllättävän laajalle levinneitä jo ennen massamediaakin. Esimerkiksi Tuhkimon varhaisin kirjallinen versio tunnetaan Etelä-Ki... Lue koko vinkki »

Eero Marttinen: Hiljaisen hymyn mies : Veikko Huovisen elämä

Mutta missä on Kalle Päätalo (1919-2000)? Saman ikäluokan miehiä samoilta suunnilta ja samalta alalta – metsänhoitaja / savottajätkä, metsissä rypeneitä samoilta suunnilta? Kuuluu ensimmäinen kysymys, kun kirjan kannet kiinni panen. Ei sanaakaan kollegasta! Muista kyllä. Marttinen sentään on molempien ystävä, molemmista paljon kirjoittanut. Eli epä... Lue koko vinkki »

Milla Peltonen: Paperilla seisova Perkele : Hannu Salaman elämä ja kirjat

Toinen kirjoja poikiva puolitamperelainen heti Päätalon perään! On se laaja tuo Hannu Salaman tuotanto! Ja monimuotoinen: aina normaalista – esikoinen Se tavallinen tarina – romaanimuodosta mitä kummallisimpiin kehitelmiin, uusimpana kummana kirjailijan lausuma runo-cd. Pyrkimyksenä on koko ajan pois aikansa eläneestä romaanimuodosta. On runo... Lue koko vinkki »
Kalle Päätalo

Ritva Ylönen: Kalle Päätalo : Kirjailijan elämä

Jouluksi vuosikymmenten ajan ilmestyi Kalle Päätalolta (1919–2000) kirja, jota paisuva lukijakunta vesi kielellä odotti ja lopulta jopa vaati, vaikka hyvin tiesi kirjailijan voimien hiipuvan monien sairauksien vuoksi. Tänä jouluna korvatkoon tutkijatohtori Ritva Ylösen Kalle Päätalo – Kirjailijan elämä -kirja lukijoiden turhat odotukset, nyt kun Ka... Lue koko vinkki »