Kolmas valhe

Ágota Kristóf: Kolmas valhe

Unkarissa syntyneen (1935-2011) ja kansannousua 1956 Sveitsiin paenneen Ágota Kristófin omaelämäkerrallisesti sävyttynyt trilogia kertoo kaksospoikien elämästä toisen maailmansodan ja sitä seuranneen totalitaarisen kommunismivallan aikana. Kristóf kirjoitti ranskaksi ja sai uudessa kotimaassaan Sveitsissä useita kirjallisuuspalkintoja. Trilogian hä... Lue koko vinkki »
Toiviokoski

Mooses Mentula: Toiviokoski

Sodanjälkeisessä ajassa eletään paperitehdaspaikkakunnalla patruunan näennäisen turvallisessa alaisuudessa, tosin väki pysyy kuuliaisena vailla ääni- tai päätösvaltaa, omaa tahtoa. Luokkajaon seinä on selvä, siihen muuriin on aika porata jokunen reikä. Tuosta Mooses Mentula saa yhden ulokkeen romaaniinsa Toiviokoski, jonka ydintä on Vilhon ja El... Lue koko vinkki »
Todiste

Ágota Kristóf: Todiste

Viime vuonna ilmestyi uusi painos Ágota Kristófin romaanista Iso vihko, joka ilmestyi alunperin vuonna 1986 ja suomeksi 1988. Iso vihko aloitti trilogian, jonka jatko saadaan nyt vihdoin ja viimein suomeksi. Olisi mielenkiintoista tietää, miksei La Preuve ilmestynyt aikoinaan suomeksi – myikö Iso vihko huonosti vai eikö tätä muuten vain katsottu su... Lue koko vinkki »
Morsianten laiva

Jojo Moyes: Morsianten laiva

Jojo Moyesin uusin kirja Morsianten laiva vei minut syville vesille – kirjaimellisesti ja miksei kuvaannollisestikin. Toisen maailmansodan jälkeen Britannian kuninkaallinen laivasto järjesti yhteiskuljetuksia Australian sotamorsiamille, jotka olivat sodan aikana avioituneet brittisotilaiden kanssa. Moyesin isoäiti Betty McKee oli yksi heistä. Ta... Lue koko vinkki »
Suvanto

Heidi Jaatinen: Suvanto

"Mutta supusta auennut suu kävi, rukinpyörä suihki, langan saattoi jo erottaa lepereestä ja tarina kiehnäytyi korviin minkään estämättä." On siinä Kilpeä, on siinä sen verran sananhehkua, ettei sitä saata sen nopeammin lukea kun mitä luin: kuukaudenpäivät. Jos lukee nopeammin, löytää ainoastaan tapahtumat ja juonet, ja silloin kadottaa taiteen, ... Lue koko vinkki »
Vuodet

Annie Ernaux: Vuodet

Annie Ernauxin (s. 1940) muistelmateos Vuodet ilmestyi jo vuonna 2008 ja saavutti oitis suuren suosion. Suomeksi sitä ei silloin saatu, nyt käännöstä siivitti varmasti vuonna 2018 ilmestynyt englanninkielinen käännös, joka pääsi vuonna 2019 Man Booker International Prizen lyhytlistalle. Ei ihme, että tämä oli Ranskassa hitti, ja kyllä tämä Ransk... Lue koko vinkki »

Anni Kytömäki: Margarita

Uhanalainen jokihelmisimpukka on elänyt maapallolla omaa salaperäistä elämäänsä jo kauan ennen ihmistä. Se on Anni Kytömäen kolmannen romaanin keskiössä, välillä suoraan ja välillä symbolisesti. Ihmisen ja luonnon yhteys sekä rinnakkaiselo ovat myös Margaritan vahvoja teemoja. Sotien jälkeen muuttoliike maaseudulta kaupunkiin on voimistunut ja t... Lue koko vinkki »
Raakileet

Helvi Hämäläinen: Raakileet

"Olemme lukeneet käsikirjoituksenne "Raakileet" ja ihmettelemme, kuinka luulette että voisimme ottaa sen kustannettavaksi." Näin tylysti WSOY:n Jalmari Jäntti tyrmäsi Raakileet vuonna 1950. Vuonna 2007 se kuitenkin lopulta julkaistiin, kun se oli vuonna 1996 Helvi Hämäläisen arkistoista löytynyt. Ei ole kyllä suurikaan ihme, että 1950-luvulla tätä ... Lue koko vinkki »

Hanna Hauru: Jääkansi

Hanna Hauru oli vuoden 2017 Finlandia-ehdokkaana tästä kirjasta, Jääkansi. En yhtään ihmettele, sillä niin on napakkaa ja ajatusta herättävää tekstiä. Alunperin ei ollut tarkoitus edes lukea kirjaa, mutta poikani oli sen lukenut – hän, joka pääasiassa lukee vain tietopuolisia kirjoja. Joten silkasta mielenkiinnosta oli pakko lukea kirja, jonka n... Lue koko vinkki »