Dess Terentjeva ja rakkaus dialogiin

Mikko – 28.4.2023

Dess Terentjeva on kirjoittanut paitsi Neonkaupunki-sarjaa, myös kaksi oivallista nuorten säeromaania. Ensimmäinen niistä, Ihana, ilmestyi vuonna 2021 ja käsitteli ihastumista ja sukupuoli-identiteettejä. Uuden Freestylen aiheina ovat aseksuaalisuus, ystävyys, rakkaus ja tanssiminen.

Haastattelin Terentjevaa sähköpostilla huhtikuussa 2023.

Freestyle
Dess Terentjeva
Kuva: Marjaana Malkamäki / WSOY

Mistä Freestyle sai alkunsa? Mikä oli alkusysäys kirjan kirjoittamiselle?

Freestylen ensimmäisten ideoiden aikaan työstin Spiraalitietä (Neonkaupunki #2) työparini Susanna Hynysen kanssa. Alun perin käsittelimme ohimennen aseksuaalisuutta Spiraalitiessä, mutta kuvio leikkaantui lopullisesta kirjasta pois. Minulle aihe oli niin tärkeä, että ajattelin, että siitä on kirjoitettava nyt sitten oma kirja. Olin lisäksi halunnut jo tovin kirjoittaa enemmän tanssista, jota on myöskin Spiraalitiessä yhdessä luvussa. Toisin sanoen jäi nälkä muutamaan asiaan, joista olin jo vähän kirjoittanut.

Ajattelitko lähtökohtaisesti käsitteleväsi teoksessa aseksuaalisuutta, vai tuliko se mukaan yllättäen?

Ajattelin. Läheinen, pitkäaikainen ystäväni on Freestylen päähenkilö-Kain lailla aromanttinen aseksuaali eikä ystäväni ollut koskaan lukenut kirjaa tällaisella hahmolla. Halusin korjata tilanteen hänelle ja kaikille muillekin, joita aihe kiinnostaa itsensä takia tai muista syistä. Freestyle ei onneksi kuitenkaan ole ainoa aseksuaalisuutta käsittelevä teos suomalaisessa nuortenkirjallisuudessa.

Millainen kirjoitusprosessi oli? Erosiko se jotenkin aikaisemmista kirjoistasi, vai etenikö se tutulla tavalla?

Minulla on aika vakiintunut kirjoitustapa ja harvemmin tulee yllätyksiä. Freestyle eteni tuttuun tapaan. Alkua muutin ehkä vähän useammin kuin kirjoissani yleensä.

Millaiset asiat vaikuttavat kirjoittamiseesi yllättävimmillä tavoilla?

Olen kirjoittanut jo pari kirjaa sanottuani ensin, etten takuulla kirjoita sellaista kirjaa. On aina yllättävää ja hämmentävää, miten alitajunta toimiikaan.

Olet kirjoittanut nyt pari säeromaania. Voisi siis arvella, että olet mieltynyt muotoon. Mikä säeromaanimuodossa sinua puhuttelee? Toimiiko se mielestäsi erityisesti nuortenkirjoissa, vai sopisiko sitä käyttää myös aikuisten kirjoissa?

Säeromaani sopisi ihan kaikenlaisille yleisöille. Itse pidän säeromaanin antamasta vapaudesta haastetta unohtamatta. Säeromaani on kevyt, mikä sopii teemalähtöiselle kirjoittajalle: en saa lukijaa ähkyyn, vaikka sanoisin paljonkin. Lisäksi rakastan dialogia ja suomalaista puhekieltä, ja niillä on iso rooli ainakin omissa säeromaaneissani.

Ylläpidät listaa suomalaisesta sateenkaarispefistä. Miltä tämän kirjallisuuden osa-alueen tila Suomessa mielestäsi näyttää? Äkkiseltään listalla näyttäisi olevan paljon kaikenlaista pienempää kustantamoa, mutta myös isojen kustantamojen kirjoja.

Suomessa julkaistaan enenevissä määrin sateenkaarikirjallisuutta ja osa siitä on myös spefiä. Spefi-genret eli fantasia, scifi, kauhu ja niin edelleen saattavat olla hankalampia tunnistaa sateenkaarikirjallisuudeksi esimerkiksi takakannen perusteella, vaikka spefillä on valtava potentiaali olla hyvinkin queeriä. Tästä syystä ylläpidän koontilistaa – ettei erinomainen kotimainen sateenkaarispefi jäisi vain genrehyllyihin. Tervetuloa selaamaan listaa kotisivulleni.

Miten tärkeänä pidät kirjoissa nähtävää representaatiota erilaisista seksuaalisuuden ja sukupuolen muodoista?

Representaatio vaikuttaa tosielämän ihmisiin ja siihen, miten heitä kohdellaan, joten representaatio ei ole millään lailla yhdentekevä asia. Minulle tuottaa kirjailijana suurta iloa kuulla lukijalta, että hän on tullut kirjassani nähdyksi, välillä jopa ensimmäistä kertaa. Representaatioiden lisääntyessä toivon myös, ettei sivutuotteena synny hahmotyyppi- tai narratiivi-ihanteita, vaan että queer voisi elää kaikessa hyvän mielen tarinoista transgressiivisiin ja jopa järkyttäviin teoksiin.

Onko sinulla parhaillaan tekeillä jotain? Mitä on seuraavaksi tulossa?

Työn alla on Neonkaupunki 3 eli trilogian päätösosa. Lisäksi työstän seuraavaa nuortenkirjaani.

Onko jotain, mitä haluaisit Kirjavinkkien lukijoille suositella juuri nyt?

Suosittelen erityisesti aikuisille tuoreiden nuortenkirjojen lukemista. Kaikille suosittelen menemään kirjastoon ja pyytämään kirjaston henkilökunnalta jotakin täsmäkirjasuositusta.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.