Johanna Auranheimo ja nuoret queerit

Mikko – 11.1.2023

Casey McQuistonin rakkausromaani Punaista, valkoista ja kuninkaansinistä on ollut iso hitti. Yhdysvaltojen presidentin pojan ja Englannin prinssin välisen suhteen kiihtyminen romanssiksi on kuuma ja hauska tarina.

Tarinan on suomentanut esikoissuomennoksenaan Johanna Auranheimo, jota haastattelin tammikuussa 2023.

Punaista, valkoista ja kuninkaansinistä
Johanna Auranheimo

Miten Punaista, valkoista ja kuninkaansinistä päätyi sinun käsiisi? Oliko teos sinulle tuttu jo entuudestaan, tiesitkö etukäteen millaisesta hitistä oli kyse? Tämä oli ilmeisesti ensimmäinen julkaistu suomennoksesi?

Kun minulta pyydettiin kirjasta käännösnäytettä, olin sattumalta juuri samaisella hetkellä lukemassa sitä ihan huvikseni, aivan kirjaimellisesti. Sitä oli suositeltu minulle helpoksi mutta koskettavaksi ja mukaansatempaavaksi viihdelukemiseksi, ja se olikin täydellinen kesäkirja.

Tiesin siis jo, että kyseessä oli hitti, mutta yllätyin kuitenkin positiivisesti kun huomasin, miten monet kirjabloggarit yms. ilahtuivat suomennoksesta, vaikka olivatkin jo lukeneet kirjan englanniksi ja pitäneet siitä kovasti. Punaista, valkoista ja kuninkaansinistä on ensimmäinen käännöstyöni ja ehdottomaksi ensimmäiseksi työksi erittäin opettavainen kaikkine (lukuisine) haasteineen. 

Mikä kirjan kääntämisessä oli helppoa, mikä vaikeaa?

Olen erityisen kiinnostunut sujuvan ja luontevan dialogin kirjoittamisesta ja kääntämisestä, ja tähän Punaista, valkoista ja kuninkaansinistä tarjosi loistavan mahdollisuuden, joten muun muassa dialogin kääntämisen koin helpoksi.

Vaikeinta kirjassa olivat paikoin erittäin pitkät virkkeet sekä poliittisen sanaston kääntäminen ilman, että tekstistä tulee jäykkää. Pitkien virkkeiden muokkaaminen ja mahdollinen pätkiminen tarpeen tullen tuottaa jatkuvasti haasteita tilannekohtaisesti. 

Millainen kirjoittaja Casey McQuiston mielestäsi on? Mikä hänen tyylilleen on luonteenomaista?

McQuiston kirjoittaa pitkiä, juoksevia ja mukaansatempaavia virkkeitä, jotka kuljettavat lukijaa lähes huomaamatta eteenpäin. Tekstissä yhdistyvät tarkat, kauniit kuvaukset niin tunteista kuin ympäristöstäkin, sekä lähestyttävä, ajankohtainen huumori. McQuistonin tapa kirjoittaa on kaikessa koskettavuudessaan myös omalla tavallaan hyvin optimistista. 

Etsin sinusta lisätietoja ja törmäsin samannimiseen Instagram-tiliin, joka esittelee upeita viivapiirrostatuointeja. Ovatko ne kenties sinun kädenjälkeäsi? Huikean hienoja ne joka tapauksessa ovat.

Toimin käännöstöiden ja opintojen ohessa myös tatuoijana, joten työt ovat minun. Aloitin tatuointihommat viitisen vuotta sitten. 

Onko sinulla työn alla jotain uusia käännöksiä? Onko jotain kirjoja, joita erityisesti haluaisit päästä suomentamaan?

Käännän Alice Osemanin lyhytromaaneja Heartstopper-sarjaan liittyen sekä Kaisa Katteluksen kanssa yhteistyössä McQuistonin toisen romaanin One Last Stop.

Tiettyjen yksittäisten romaanien sijaan suhtaudun kääntämishaaveisiini enemmän aiheiden ja tyylilajien kautta: olen erityisen kiinnostunut queer-kirjallisuudesta sekä nuorten romaaneista ja eritoten teoksista, joissa nämä tekijät yhdistyvät. Onkin siis mahtavaa, että pääsen työskentelemään juuri tällaisten kirjojen parissa. 

Onko jotain, mitä haluaisit Kirjavinkkien lukijoille suositella juuri nyt?

Aina tekee kovasti mieli suositella kaikkea maasta taivaaseen, joten rajaan suosituksiani käännökseni teemojen mukaan. Tykkäsin todella paljon Heartstopperista tehdystä TV-sarjasta (Netflix), Young Royalsista, jossa yhdistyy sekä queer-teemat että kuninkaallisuus (Netflix), ja pelkästään kuninkaallisia käsittelevästä, erittäin viihdyttävästä ja paikoin hätkähdyttävästä The Greatista (HBO Max).

Queer-kirjallisuudesta omia lemppareitani ovat Siiri Enorannan Nokkosvallankumous, erittäin hyvä kotimainen nuortenromaani, sekä Maggie Nelsonin Argonautit, joka nostaa lähestyttävällä tavalla esille teoreettisempia lähestymistapoja queeriyteen. 

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.