Lasten raamattu

Lydia Millet: Lasten raamattu

Hieman eriskummallisen nimen takaa löytyy ensimmäinen suomennos pitkän linjan kirjailijalta. Lydia Millet (s. 1968) julkaisi esikoisteoksensa Omnivores jo vuonna 1996. Millet on julkaissut useita romaaneja, jotka ovat saaneet palkintoehdokkuuksia. Tämä Lasten raamattu, Milletin toiseksi uusin romaani, oli vuonna 2020 National Book Award for Fiction... Lue koko vinkki »
Different

Frans de Waal: Different : Gender through the Eyes of a Primatologist

Sosiaalinen media tuntuu olevan nykyään täynnä kiistoja liittyen tasa-arvoon, sukupuolirooleihin ja -identiteettiin, ja usein näihin kiistoihin limittyy kysymys naisten ja miesten välisistä eroista. Onko sukupuoliroolit lopulta enemmän seurausta biologiasta vai kulttuurista, ja voiko epätasa-arvo olla loppujen lopuksi vain luontainen seuraus biolog... Lue koko vinkki »
Hämmästys

Richard Powers: Hämmästys

Richard Powers on pitkän linjan kirjailija, jonka ensimmäinen romaani Three Farmers on Their Way to a Dance ilmestyi jo vuonna 1985. Palkintoraatien suosiosta nauttinut Powers tuli suomalaisille tutuksi, kun vuonna 2003 ilmestynyt The Time of Our Singing ilmestyi suomeksi nimellä Laulut joita lauloimme vuonna 2008. Gummerus julkaisi heti perään Mui... Lue koko vinkki »
Varjokuningas

Maaza Mengiste: Varjokuningas

Poikkeuksellinen aihe ja uusi maa kirjalliselle kartalle ovat aina hyviä syitä tarttua kirjaan. Niin oli Varjokuninkaan kohdalla: tämän kirjan luettuani saan rastittaa Etiopian listalta. Etiopialaisen Maaza Mengisten kirjoittama teos sijoittuu 1930-luvulle, toiseen Italian ja Etiopian väliseen sotaan. Tämä vuosina 1935–1937 käyty sota oli yksi tois... Lue koko vinkki »
Nomadland

Jessica Bruder: Nomadland : Surviving America in the Twenty-first Century

Nomadland on viime aikoina viihtynyt otsikoissa, voittihan kirjaan perustuva elokuva kolme Oscaria, mukaan lukien parhaan elokuvan Oscarin. Vaikka elokuva onkin päähenkilönsä osalta fiktiivinen, lukeutuu itse kirja tukevasti tietokirjallisuuden puolelle. Jessica Bruderin reportaasikirja kertoo amerikkalaisen keskiluokan murtumisesta ja uuden alakul... Lue koko vinkki »
Code Name Madeleine

Arthur J. Magida: Code name Madeleine : A Sufi spy in Nazi-Occupied Paris

Törmäsin ensimmäistä kertaa Noor Inyat Khanin tarinaan Maria Pettersonin erinomaisessa Historian jännät naiset -kirjassa. Tarina oli sen verran mielenkiintoinen, että halusin syventyä asiaan enemmänkin, Arthur J. Magidan uutuuskirja ilmestyi siten kirjaston hyllylle juuri sopivaan aikaan. Khanin tarina on poikkeuksellinen monellakin tapaa. Britt... Lue koko vinkki »
Ikipuut

Richard Powers: Ikipuut

Ikipuut on Richard Powersin neljäs romaani. Se palkittiin arvostetulla Pulitzer-palkinnolla, mutta itse en ollut kirjailijaa ennen lukenut. 649 sivun jälkeen en ihmetellyt palkintoa yhtään. Olo oli melko hämmentynyt, sillä kirja tempaisi lopulta syvästi mukaansa. Alku ei välttämättä ole lukijalle helpoin, sillä päähenkilöitä on monta ja heidät t... Lue koko vinkki »

Hannah Fry: Hello World : Kuinka selviytyä algoritmien aikakaudella

Algoritmeja käytetään nykyään kaikkialla. Niitä hyödyntävät niin poliisivoimat, supermarketit kuin viihdeteollisuuskin ja myös lääketeollisuudessa ne ovat suuri apu esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien, aivoinfraktien ja vaikkapa melanooman tunnistamisessa. Algoritmit ovat oppineet, mistä pidämme ja mistä emme, ja ne osaavat suositella meille mit... Lue koko vinkki »

Caitlin Doughty: Hyvää kuolemaa etsimässä : Matkalla täältä ikuisuuteen – Kertomuksia arvokkaasta kuolemasta ja hautausrituaaleista

Luettuani Kai Sadinmaan hienon Kuolleiden kirjan, halusin jatkaa synkän teeman parissa vielä hetkisen. Hyvää kuolemaa etsimässä sopiikin tähän saumaan hyvin, sillä se käsittelee aihetta, jota vain hieman sivuttiin Kuolleiden kirjassa, eli minkälaisia moninaisia hautajaisrituaaleja maailmalta oikein löytyy. Amerikkalainen Caitlin Doughty on erinomai... Lue koko vinkki »

Neil Gaiman: Pohjoisen mytologia

Yksi jatkuvasti jossain määrin pinnalla oleva aihepiiri on mytologiat. Erityisesti kreikkalaiset ja skandinaaviset jumaltarut heräävät uusien tulkintojen muodossa. Harvoin näiden takana on kuitenkaan samanlaista mediavaikuttajaa kuin Neil Gaiman. Gaiman, joka on luonut mittavan uran sarjakuvien, kirjojen ja näiden filmatisointien parissa. Niistä hä... Lue koko vinkki »
Pinnalliset

Nicholas Carr: Pinnalliset : Mitä internet tekee aivoillemme

Koska minua kiinnostaa poliittiset ideologiat ja miten ihmiset voivat omistaa koko elämänsä jonkun poliittisen aatteen edistämiseen, välillä luen neurologiaan ja psykologiaan liittyviä kirjoja. Koska pääaineeni on folkloristiikka, tietämykseni neurologiasta on aika pinnallinen ja se heijastuu satunnaiseen lukemistoon. Silmiini sattuikin Nicholas... Lue koko vinkki »
Tähtitiedettä kiireisille

Neil deGrasse Tyson: Tähtitiedettä kiireisille

Minulle elämässä ei ole koskaan tarpeeksi aikaa kaikelle minua kiinnostavalle. Osaltaan se johtuu siitä että kiinnostun lähes kaikesta, mutta enemmän siitä että nykypäivänä tuntuu vapaa-aika olevan kortilla. Siksi tämä kirja kiinnitti huomioni. Tähtitiedettä kiireisille on 160 sivun tietopaketti, joka esittelee tähtitieteen perusteita kansantaju... Lue koko vinkki »
The Bonobo and the Atheist

Frans de Waal: The Bonobo and the Atheist

Frans de Waalin The Bonobo and the Atheist: In Search of Humanism Among the Primates on primatologisiin ja antropologisiin löydöksiin perustuva tietokirja, joka argumentoi, että ihmisen moraali ja etiikka olivat kehittyneet jo ennen ihmislajin kehitystä. Frans de Waal on primatologi ja ateisti. Vaikka de Waal on ateisti, hän ei vihaa uskontoja, ... Lue koko vinkki »
Hitler

Ian Kershaw: Hitler

En arvannut, mihin olin ryhtynyt lupautuessani arvostelemaan Ian Kershawin Hitler-teoksen. Postista tupsahti 954-sivuinen tiiliskivi, joka oli täynnä pienellä präntättyä nippelitietoa. Wikipedia tiesi kertoa, että tämä järkele on suomennettu alkuperäisteoksen lyhennetystä versiosta. Alkuperäisestä teoksesta on lyhennetty 650 sivua, mutten millään u... Lue koko vinkki »
Sinne ja takaisin

Michael Lewis: Sinne ja takaisin : kriittinen matka velkakriisimaihin

Kyynistä lukijaa alkaa jo epäilyttää, kun kirjan takakannessa mainitaan toistuvasti, että tässä meillä on hauska kirja. Onneksi tällä kertaa ei ole sorruttu liioitteluun, sillä taloustoimittaja Michael Lewisin teos Sinne ja takaisin on oikeasti hauska kirja kaikkea muuta kuin hauskasta aiheesta. Vuonna 2010 Lewis kirjoitti vuoden 2008 Wall Streetiä... Lue koko vinkki »