Tähtifantasia-ehdokkaat 2014

Tähtifantasia-raadin lehdistötiedote:

Helsingin Science Fiction Seura ry. jakaa vuosittain Tähtifantasia-palkinnon parhaalle suomennetulle fantasiakirjalle. Vuoden 2013 käännösteoksista asiantuntijaraati on valinnut viisi fantasiakirjallisuuden monimuotoisuutta heijastavaa teosta palkintoehdokkaiksi.

  • Aloysius Bertrand: Yön Kaspar (Savukeidas, suom. Tommi Nuopponen ja Aki Salmela) – ”Goottilaisromanttisen kuvaston innoittama proosarunoklassikko on joka lukukerralla yhtä ihailtava, ilkikurinen ja innostava.”
  • Eowyn Ivey: Lumilapsi (Bazar, suom. Marja Helanen) – ”Reaalifantastinen romaani lennättää lukijaa surun ja riemun välillä sekä herättää pohtimaan luonnon ja inhimillisten siteiden merkitystä.”
  • C. S. Lewis: Kasvoista kasvoihin (Kirjapaja, suom. Kirsi Nisula) – ”Antiikin myyttiä elävästi tulkitseva teos jää mieleen vavahduttavana psykologisena tutkielmana uskosta, harhasta ja rakkaudesta.”
  • Bruno Schulz: Kanelipuodit ja muita kertomuksia (Basam Books, suom. Tapani Kärkkäinen) – ”Huikean monisäikeinen tarinasikermä. Sen ilmaisuvoimainen kieli sitoo todellisuuden kouriintuntuvat ja unenomaiset puolet saumattomasti yhteen.”
  • Catherynne M. Valente: Tyttö joka purjehti Satumaan ympäri itse rakentamallaan laivalla (Gummerus, suom. Sarianna Silvonen) – ”Rohkeudesta, vastuusta ja ystävyydestä kertova kasvutarina, jonka älyllinen ja kielellinen kekseliäisyys ihastuttavat ikään katsomatta.”

Tähtifantasia-ehdokkaiden valinnassa raati arvosti kirjallisten ansioiden lisäksi erinomaisia suomennoksia. Suomentaminen on aikaa ja voimavaroja vaativaa asiantuntijatyötä, ja sen tuloksilla on pysyvä arvo suomalaisena sanataiteena. On ilo havaita, että kirja-alalla panostetaan laatuun.

Tähtifantasia-palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluvat kriitikko Jukka Halme, kriitikko Aleksi Kuutio, kirjailija ja kustannustoimittaja Anne Leinonen sekä fantasiaharrastaja, Risingshadow.netin edustaja Osmo Määttä.

Palkinnon saaja julkistetaan heinäkuun 11.–13. päivä Jyväskylän yliopistolla järjestettävässä Finncon-tapahtumassa.

Viime vuonna palkinnon voitti Steph Swainstonin romaani Uusi maailma (Like, 2012). Teoksen on suomentanut J. Pekka Mäkelä.

Tähtifantasia-palkinnon aiemmat voittajat:

Steph Swainston: Uusi maailma (Like, 2012, suom. J. Pekka Mäkelä)
Andrzej Sapkowski: Kohtalon miekka (WSOY, 2011, suom. Tapani Kärkkäinen)
Andrzej Sapkowski: Viimeinen toivomus (WSOY, 2010, suom. Tapani Kärkkäinen)
Haruki Murakami: Kafka rannalla (Tammi, 2009, suom. Juhani Lindholm)
Ellen Kushner: Thomas Riiminiekka (Vaskikirjat, 2008, suom. Johanna Vainikainen-Uusitalo)
Ngugi wa Thiong’o: Variksen Velho (WSOY, 2007, suom. Seppo Loponen)
Jeff VanderMeer: Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki (Loki-kirjat, 2006, suom. Johanna Vainikainen-Uusitalo)

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.