Tähtifantasia-ehdokkaat 2014

Tähtifantasia-raadin lehdistötiedote:

Helsingin Science Fiction Seura ry. jakaa vuosittain Tähtifantasia-palkinnon parhaalle suomennetulle fantasiakirjalle. Vuoden 2013 käännösteoksista asiantuntijaraati on valinnut viisi fantasiakirjallisuuden monimuotoisuutta heijastavaa teosta palkintoehdokkaiksi.

  • Aloysius Bertrand: Yön Kaspar (Savukeidas, suom. Tommi Nuopponen ja Aki Salmela) – “Goottilaisromanttisen kuvaston innoittama proosarunoklassikko on joka lukukerralla yhtä ihailtava, ilkikurinen ja innostava.”
  • Eowyn Ivey: Lumilapsi (Bazar, suom. Marja Helanen) – “Reaalifantastinen romaani lennättää lukijaa surun ja riemun välillä sekä herättää pohtimaan luonnon ja inhimillisten siteiden merkitystä.”
  • C. S. Lewis: Kasvoista kasvoihin (Kirjapaja, suom. Kirsi Nisula) – “Antiikin myyttiä elävästi tulkitseva teos jää mieleen vavahduttavana psykologisena tutkielmana uskosta, harhasta ja rakkaudesta.”
  • Bruno Schulz: Kanelipuodit ja muita kertomuksia (Basam Books, suom. Tapani Kärkkäinen) – “Huikean monisäikeinen tarinasikermä. Sen ilmaisuvoimainen kieli sitoo todellisuuden kouriintuntuvat ja unenomaiset puolet saumattomasti yhteen.”
  • Catherynne M. Valente: Tyttö joka purjehti Satumaan ympäri itse rakentamallaan laivalla (Gummerus, suom. Sarianna Silvonen) – “Rohkeudesta, vastuusta ja ystävyydestä kertova kasvutarina, jonka älyllinen ja kielellinen kekseliäisyys ihastuttavat ikään katsomatta.”

Tähtifantasia-ehdokkaiden valinnassa raati arvosti kirjallisten ansioiden lisäksi erinomaisia suomennoksia. Suomentaminen on aikaa ja voimavaroja vaativaa asiantuntijatyötä, ja sen tuloksilla on pysyvä arvo suomalaisena sanataiteena. On ilo havaita, että kirja-alalla panostetaan laatuun.

Tähtifantasia-palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluvat kriitikko Jukka Halme, kriitikko Aleksi Kuutio, kirjailija ja kustannustoimittaja Anne Leinonen sekä fantasiaharrastaja, Risingshadow.netin edustaja Osmo Määttä.

Palkinnon saaja julkistetaan heinäkuun 11.–13. päivä Jyväskylän yliopistolla järjestettävässä Finncon-tapahtumassa.

Viime vuonna palkinnon voitti Steph Swainstonin romaani Uusi maailma (Like, 2012). Teoksen on suomentanut J. Pekka Mäkelä.

Tähtifantasia-palkinnon aiemmat voittajat:

Steph Swainston: Uusi maailma (Like, 2012, suom. J. Pekka Mäkelä)
Andrzej Sapkowski: Kohtalon miekka (WSOY, 2011, suom. Tapani Kärkkäinen)
Andrzej Sapkowski: Viimeinen toivomus (WSOY, 2010, suom. Tapani Kärkkäinen)
Haruki Murakami: Kafka rannalla (Tammi, 2009, suom. Juhani Lindholm)
Ellen Kushner: Thomas Riiminiekka (Vaskikirjat, 2008, suom. Johanna Vainikainen-Uusitalo)
Ngugi wa Thiong’o: Variksen Velho (WSOY, 2007, suom. Seppo Loponen)
Jeff VanderMeer: Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki (Loki-kirjat, 2006, suom. Johanna Vainikainen-Uusitalo)