Affinity Konar: Elävien kirja

Elävien kirja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Pearl ja Stasha ovat puolanjuutalaiset kaksoset, jotka päätyvät Auschwitzin keskitysleirille. Siellä tytöt otetaan Josef Mengelen tutkimuskappaleiksi tämän kieroutuneisiin kaksostutkimuksiin.

Henkiinjääminen ei siis ole ensisijainen ongelma, Mengele kyllä varmistaa tutkimuskappaleidensa selviytymisen keskitysleirin vaikeuksien keskellä. Elämä Mengelen tutkimuskohteena tarkoittaa kuitenkin alistumista nöyryyttäville ja epäinhimisille kokeille.

Elävien kirja on erikoinen sekoitus toisaalta hieman siirappista toivon ja välittämisen riemujuhlaa keskitysleirin kauhujen keskellä, toisaalta kidutuspornoa hipovaa julmuuksien kuvaamista.

Julmin koe on lopulta sisarusten erottaminen toisistaan. Pearl katoaa Mengelen tutkimuslaboratorioon ja kun venäläiset vapauttavat leirin, Stasha joutuu lähtemään ilman Pearlia. Kuinka identtiset kaksoset selviävät tästä menettämättä toivoaan?

Elävien kirja ei historiallisesta aiheestaan huolimatta ole mikään dokumenttiromaani, vaan luonteeltaan jotenkin sadunomainen ja epätodellinen.

Sydäntäsärkeväksi kirjaa on luonnehdittu; minulle Elävien kirja jäi tunnepuolella enimmäkseen vähän etäiseksi, vaan voi vika lukijassakin olla. Esimerkiksi Kirsin kirjanurkassa Elävien kirja kosketti selvästi enemmän.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 868 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...