Iida Kiviranta: Ensisolmu

Ensisolmu

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ensisolmun päähenkilö, parikymppinen Anni, on elämässään jumissa. Suhde poikaystävään Jaakkoon on pintapuolisesti hyvä, mutta jokin tyhjyys elämässä vaivaa. Kun poikaystävä kysyy, onko Anni onnellinen tämän kanssa, Anni melkein uskoo itsekin ”Totta kai oon”-vastaustaan. Taustalla on trauma: taitoluistelu-ura päättyi 14-vuotiaana vakavaan loukkaantumiseen.

Anni hakee opiskelijavaihtoon Japaniin, salaa Jaakolta. Kun vaihtopaikka järjestyy ja salaisuus paljastuu, suhde on kovan paikan edessä. Japanissa Anni löytää deittisovelluksesta seurakseen yhdysvaltalaisen englanninopettajan, joka on kinky ja sitä kautta Anni päätyy shibarin eli eroottisen köysillä sitomisen maailmaan. Japanista palattuaan hän löytää Suomessakin kinky-yhteisöstä uutta sisältöä elämäänsä. Pian Anni onkin syvällä BDSM-maailmassa.

Iida Kivirannan esikoisteos on kiehtova sukellus kinkymaailmaan. Kirjassa on rajunpuoleisiksi kallistuvia kuvauksia BDSM-leikeistä, mutta ihmiset niiden takana pääsevät myös esille. Anni joutuu sadomasokistististen sitomisleikkiensä myötä sukeltamaan syvälle itseensä, omaan ajatusmaailmaansa, lapsuuteensa ja sisäiseen pahuuteensa. Millainen ihminen saa nautintoa muiden sitomisesta?

BDSM:ssä valtasuhteet ja suostumus ovat keskeisiä kysymyksiä. Millaista vallankäyttöä alistamiseen kuuluu ja miten se onnistuu niin, että kaikilla on turvallista ja hyvä olla? Ihmisten väliset valtasuhteet eivät ole välttämättä helppoja tai yksinkertaisia, eikä niin ole nytkään. Ensisolmu käsittelee hienosti myös valtahierarkioita ja turvallisuutta.

Ensisolmu on tyylikäs esikoisteos. Kirja nousi kuvastosta esiin aiheensa puolesta: shibari on saanut viime vuosina enemmän näkyvyyttä ja tullut vastaan monessakin paikassa – se tuntuu jopa vähän boulderoinnin tapaiselta muotiharrastukselta. Siksi on kiinnostavaa lukea, miltä sitominen harrastajiensa näkökulmasta näyttää. Tämän tarpeen Ensisolmu täytti hienosti ja kun sen päälle rakentui vielä mielenkiintoinen nuoren naisen kasvukertomus, lopputulos tyydyttää kuin siististi paketoitu sidonta.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...