Pasi Jääskeläinen: Harjukaupungin salakäytävät

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kustannustoiminta, klassikkoelokuvat, Jyväskylä, keski-iän kriisi, lapsuusmuistot, katoavat sateenvarjot, salakäytävät, Facebook… siinä rakennuspalikoita, joista Harjukaupungin salakäytävät on rakennettu. Pääosissa hääräilee Suomisen Olli, joka lapsuudessaan pyöri Jyväskylässä osana Tourulan Viisikkoa Leon, Annen, Rikun ja Timi-koiransa kanssa.

Kustantaja Suominen joutuu kurimukseen, kun huippusuosittu kirja Elokuvallinen elämänopas iskeytyy hänen elämäänsä. Elokuvallista elämäntapaa kannattavan kirjan on kirjoittanut Kerttu Kara, jonka kanssa Suominen vietti pari kiihkeää kesää ennen vakiintumistaan nykyiseen elämäänsä, johon kuuluu omakotitalo kauniilla alueella, työ kustannustoimittajana, vaimo Aino ja lapsi.

Suominen — paatunut sateenvarjojen hukkaaja — kohtaa Karan Facebookissa ja käy ilmi, että Kara kaipaa uutta kustantajaa — nykyinen ranskalainen kun ei ole aivan tavattoman innostunut siitä, että Kara aikoo kirjoittaa seuraavaksi maagisen kaupunkioppaan Jyväskylästä. Jyväskyläläisenä kustantajana Suominen on elämänsä tilaisuuden edessä.

Seuraa tapahtumaketju, joka tempaisee keski-ikäisen miehen pakolla irti arjestaan elämään elokuvallista, kiinnostavaa ja pelottavaa elämää, siis vähän keskimääräistä akuutimpi keski-iän kriisi. Tarina ajautuu kohti väistämätöntä loppua — ja haarautuu sitten kahtia.

Lukija ei kirjaan tarttuessaan tiedä, kumman kahdesta eri lopusta saa. Kirjasta on kaksi erilaista laitosta. Sen toisen lopun voi onneksi käydä lukemassa netistä, kahta kirjaa ei siis tarvitse ostaa lukeakseen molemmat loput. Molemmat lopetukset sopivat tarinalle oivallisesti.

Harjukaupungin salakäytävät on unenomainen teos, joka harhailee ympäriinsä häilyen. Elokuvaharrastaja saanee viittauksista enemmän irti, mutta klassikoita näkemättäkin ja kaikkia viittauksia ymmärtämättä tarina on mielenkiintoinen.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...