Kati Tervo: Iltalaulaja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Iltalaulaja kertoo kesästä 1945. Taiteilija Ellen Thesleff saapuu Hämeen Muroleen, huvilaansa Casa Biancaan. Häntä vastaanottamassa on nuori tyttö Taimi, jonka tehtävänä on huolehtia huvilan siivouksesta ja ruuanlaitosta.

Taimi on maalaisperheestä, jossa äiti on jokseenkin väsynyt. Isä rytyää kylillä ja hänelle maistuu iloluontoinen elämä. Sisko on mennyt naimisiin ja muuttanut Helsinkiin. Taimi on yksin, sillä äidille Sinikka on tärkeämpi, hänelle äiti kirjoittaa kirjeitä, joissa moittii Taimia.

Taimi tekee töitä kotonaan ja sitten taas Huvilalla. Tulee välillä sääli, että Taimilla ei ole aikaa mihinkään muuhun kuin työhön. Vaan Taimi ei valita, seuraa sivusta taiteilijan elämää ja alkaa kuvitella itsestäänkin taiteilijaa.

Vuonna 1945 ei kunnioitettu taiteilijoita, etenkään maaseudulla, joten taiteilija Thesleff ei ollut kovinkaan suosittu, saati sitten, että Taimia olisi millään lailla kannustettu. Taimia tanssittaa ja kun hän pääsee malliksi, hän kokee olevansa ehkä lähempänä taidetta.

Iltalaulaja on kuvitteellinen tarina ja ihana sellainen. Tykkäsin tavattomasti kirjan välittämästä tunnelmasta; taiteilijan persoonasta, joka on hyvin elämänmakuinen, Taimista, joka sen kesän aikana kasvoi ja löysi ehkä jonkinlaisen suunnan. Taimi kypsyi ja tuli sellainen olo, että kyllä hän pärjää.

Vaikka kirja kertoo Ellen Thesleffistä, niin pääosaan nousee Taimi, nuori tyttö, jolle piikominen huvilassa on se erilainen kesä, joka on pian ohi.

Kati Tervon kieli on kaunista ja runollista, sitä on miellyttävä lukea, se maistuu hyvältä ja se avaa kauniita kuvia. Oli helppoa antautua mukaan ja tekstin vietäväksi.

”Kesä oli kohta ohi. Ellen muuttaisi etelään, jättäisi Valkoisen talon. Hän ei enää tarvitsisi Taimia. Kaikki se minkä Taimi halusi olevan vielä edessä, oli takana. Hän katsoi kesän loittonemista kuin laivaa, joka matkasi eteenpäin. Hän ei ollut kyydissä, hän oli rannalla. Pian sataisi lunta.”

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Kini

Olen Kini, kirjojen ja kirjailijoiden ystävä. Työskentelen Kouvolan pääkirjastossa kirjastovirkailijana ja tehtävänkuvaani kuuluu mm. kirjailijavierailujen järjestäminen. Olen aina lukenut paljon ja monipuolista kirjallisuutta. Olen kulttuurin suurkuluttaja. Kirjojen lisäksi ramppaan elokuvissa ja teatterissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...