Päivi Enarvi ja Jaana Koskenniemi: Kotiruokaa vauvalle

Kotiruokaa vauvalle

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kukapa tuore äiti tai isä ei olisi vauvan aloitellessa taipalettaan kiinteiden ruokien parissa hieman hukassa. Mitä vauvalle saa – tai pitää – missäkin vaiheessa syöttää? Mitä ruoka-aineita olisi taas välteltävä ja miten ruokinnan kanssa olisi syytä edetä?

Tällaisiin arkipäivän pulmatilanteisiin Kotiruokaa vauvalle -opus on oivallinen apuväline. Se opastaa kuinka vauva pikkuhiljaa totutetaan erilaisiin ruoka-aineisiin, kuinka ensimmäiset maisteluannokset vähitellen muuttuvat suuremmiksi kokonaisuuksiksi, kuinka vauvasta lopulta tulee yksi perheaterian osallisista.

Teos etenee lapsen ensimmäisen ikävuoden mukaisesti esitellen aluksi pehmeitä kasvissoseita, tarjoten seuraavaksi vaihtelua marjoista sekä hedelmistä ja monipuolistaen aterioita sitten lihalla, kalalla ja kananmunalla. Näiden jälkeen kuvioihin tulevat viljavalmisteet ja lopulta maitovalmisteet. Näin kaikki ruokaympyrän osaset tulevat tutuiksi oikealla tavalla ja oikeaan aikaan.

Ruoka-aineiden sekä reseptien ohella kirjanen opastaa myös oikeanlaisten työvälineiden sekä ruoanvalmistustekniikoiden valinnassa ja kertoo maustamisesta, suolan, sokerin ja rasvan käytöstä.

Siis kaiken kaikkiaan varsin neuvokas teos, joka pienen kokonsa puolesta kulkee helposti vaikka mukana. Yli kaksi vuosikymmentä sitten ensimmäisen kerran ilmestynyt Kotiruokaa vauvalle on tässä uudistetussa painoksessaan päivitetty vuoden 2016 suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan.

Ainakin minulle teoksesta oli suurta apua vauvani ruokkimisen kanssa hänen juuri kuluneena ensimmäisenä ruokavuotenaan. Ohjeita oli helppo soveltaa omiin mieltymyksiin sopiviksi, enkä kovinkaan usein välttämättä seurannut niitä sanasta sanaan, vaan hain niistä pikemminkin hyviä vinkkejä, kuten tein esimerkiksi tämän makaronipadan kohdalla.

Mitä teoksen ulkonäköön tulee, se on tylsä, täysin kuvaton. Enemmän tämä onkin oikeastaan opaskirjanen kuin kirja. No, eivät ne soseruoat aina niin kovin kauniita olekaan, mutta jotakin väriä ja vauvailoa olisivat sivut joka tapauksessa kaivanneet. Nyt visuaalisempi ihminen voi sivuuttaa tämän juuri tästä syystä.

Kaisa

Kaisa Sutela on kirjamaailmaan työelämässään eksynyt – ja uppoutunut – teologi. Hän rakastaa kirjoja ja on kirjallisuuden lajien suhteen melko kaikkiruokainen, mutta viihtyy silti parhaiten laatukirjallisuuden parissa. Myös lastenkirjat ovat lähellä sydäntä. Kaisa harrastaa ruoanlaittoa ja sitä myöten Tunnelmallisia makuja -blogin pitämistä. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 273 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...