Pertti Mustonen: Köyhä laulaja ja laulajan poika : Henry Theelin elämää duurissa ja mollissa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Henry Theel (1917-1989) tuli tutuksi jo lapsuudessani, sillä kuuluihan hänen tumma äänensä radiossa ja kuinka hän “Suomen huonoimpana näyttelijänä” esiintyi/lauloi kotimaisissa elokuvissa.

Laulajan poika, Pertti Mustonen, on koonnut kirjaksi sen, millainen Henry Theel oli. Mustonen ei ollut Henry Theelin biologinen lapsi, mutta Henry toimitti isän tai isoveljen virkaa ihan kelvollisesti, koska välit säilyivät hyvänä, tapahtuipa mitä tahansa.

Henry oli stadin kundi ja kun hän tajusi, että osaa laulaa, ei sitten muuta enää “osannutkaan”. Toi sen esille hyvin ja oli vielä viimeisinä aikoinaan uhonnut sairaalassa, että ”laulaisi niin että raplingit tippuisivat ja mummot lentäisivät perseelleen”. Vaan mikäpäs siinä, kansa tykkäsi ja maine kasvoi. Jos oli ääntä, oli myös näköä ja sen myötä naisiakin piisasi. Tosin ei minua nyt suuresti hetkauttanut, sillä ei kirjassa ainakaan niitä pilvin pimein ollut. Päällimmäisenä oli suhde Svean, Pertti Mustosen äidin kanssa, sillä Henry ja Svea olivat kaksi kertaa naimisissakin. Inkeri ja Vuokko jäivät jotenkin varjoon.

Laulaminen oli Theelille kuitenkin se ykkösjuttu ja jatkosodan aikanakin Henry vain lauloi, oli viihdytysjoukoissa ja hyvä niin. Piti vähän mielialaa yllä. Keikkaa pukkasi ja rahaa tuli, mutta sitä myös meni. Juhlia piisasi niin, että pikku-Pepsu meinasi toisinaan unohtua. Poika joutui olemaan yksin kotona ja silloin, kun kotona oli porukkaa, tuli seurattua melkoista meininkiä.

Kaiken kaikkiaan kirja on kivasti kirjoitettu, siitä tulee sellainen olo, että siinä oli elämää kerrakseen, kaikkine mausteineen. Pääsee vähän niin kuin nostalgiamatkalle. Tätä kun lukee, voi välillä panna soimaan jotain Henry Theeliä, kuten vaikkapa Harmaat silmät.

Kini

Olen Kini, kirjojen ja kirjailijoiden ystävä. Työskentelen Kouvolan pääkirjastossa kirjastovirkailijana ja tehtävänkuvaani kuuluu mm. kirjailijavierailujen järjestäminen. Olen aina lukenut paljon ja monipuolista kirjallisuutta. Olen kulttuurin suurkuluttaja. Kirjojen lisäksi ramppaan elokuvissa ja teatterissa. Sain Kirjailijaliiton Kirjailija kiittää -palkinnon vuonna 2021! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 286 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...