Anu Lahtinen ja Kirsi Vainio-Korhonen: Lemmen ilot ja sydämen salat : Suomalaisen rakkauden historiaa

Lemmen ilot ja sydämen salat

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Millaista oli suomalaisten rakkauselämä keskiajalla, 1600-luvulla tai modernilla ajalla? Lemmen ilot ja sydämen salat sukeltaa romantiikan ja erotiikan maailmaan ja valottaa, millaista rakkauselämää entisaikoina vietettiin. Kirjassa perehdytään niin ritariromantiikkaan, avioliittojärjestelyihin kuin valistuksen ajan eroottiseen ilotteluun.

Yksi asia tulee ainakin selväksi: asiat ovat monimuotoisempia kuin mitä olettaisi. Rakkausavioliitto esimerkiksi on melko tuore käsitys, kuten hyvin tiedetään, mutta toisaalta kirja kuvaa entisaikojen avioliittojärjestelyjä ja rakkautta näissä liitoissa – jokainen järjestetty naimakauppa ei ollut rakkaudeton. Toki ihmisten mieliä saattoi jäädä kaihertamaan menetetyt mahdollisuudet ja se taas johti ennen niin kuin nykyäänkin kaikenlaisiin salarakkauksiin, syrjähyppyihin ja muihin dramaattisiin kuvioihin.

Lemmen ilot ja sydämen salat paneutuu aiheeseensa huolella ja yksilöllisellä tasolla, kun materiaalina käytetään yksityisiä kirjeitä puolisoiden ja rakastavaisten kesken. Niistä aukeaa yksityiskohtainen entisaikojen rakkauden maailma.

Jonkinlaisena tiivistyksenä voisi esittää, että 1600-luvulla oltiin ankaria ja jaettiin kuolemantuomioita huoruudesta, 1700-luvulla suhtauduttiin avoimemmin rakkauden iloihin ja 1800-luvulla koitti taas tiukkenevan sukupuolimoraalin aikakausi. Mihin ollaan menossa nyt? Kirjoittajien toiveeseen, että ihmiset saisivat seurata sydäntään ilman vihaa ja halveksuntaa, on ainakin helppo yhtyä.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 867 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...