Susanna Valkama: Minun kipukirjani : talikolla kipua päähän

Minun kipukirjani

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Jos kirjan alaotsikossa luvataan iskeä kipua talikolla, lienevät ohjeetkin aika rempseitä, eikä tämä kirja tuota siinä pettymystä. ”Minä olen räiskyvä Susanna, enkä värittömissä ja roikkuvissa potilasasuissa vaeltava möntti, reumaatikko”, kirjoittaja julistaa. Hänen jatkuvat kipunsa on diagnosoitu nivelreumaksi, mutta tehottomien lääkkeiden syönti ja tahdottoman potilaan rooliin asettuminen eivät sovi hänelle. Niinpä hän ryhtyy etsimään toisenlaisia teitä.

Valkaman kieli on reipasta ja puheenomaista eikä se säästele hänen arvostelujensa kohteeksi joutuneita, joita onkin monia: medikalisoituneet lääkärit, ihmedieettien neuvojat, liikuntaa harrastamattomat kanssasairastajat.

Suhteeni kroonisena kipupotilaana – tällaistakaan nimitystä Valkama ei luultavasti suvaitsisi – tähän kirjaan oli hieman kaksijakoinen. Täytyy sanoa, että pidin jonkin verran sen kuvia kumartelemattomasta tyylistä, mutta itse säännöt hiukan hämmästyttivät ja välillä kirjoittajan logiikka kääntyi itseään vastaan: hän saattoi kieltää kovasti uskomasta erikoisdieettien tarjoajia osana nivelkipujen hoitoa, mutta melkein samassa hengenvedossa esitteli itse ”eliminaatioruokavalionsa”, jossa piti jättää pois esimerkiksi gluteeni, maito, hiiva ja sokeri.

Olen ymmärtänyt, että reumassa ruokavaliohoidolla onkin merkityksensä, mutta korvaako se sitten lääkärin antamaa hoitoa, siitä en ole yhtä vakuuttunut. Kyllähän varmasti meille kaikille olisi hyväksi käyttää runsaasti kasvikunnan tuotteita ja liikkua paljon, mutta en jaksa uskoa, että Valkama fysioterapeutin koulutuksellaan kykenisi antamaan ohjeita ihan kokonaisvaltaiseen hoitoon. No, kissan silitystä hänkin pitää terapeuttisena, kuten kivuhoidossa niin tunnettu Helena Miranda kirjassaan Ota kipu haltuun, ja kyllähän lemmikkieläin allergisoitumattomalle hyvää tekeekin…

Uskoisin, että vaihtoehtohoidoista kiinnostuneet saavat paljonkin tästä Valkaman kirjasta, minut se jätti vähän epäilemään.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Tuija

Olen Tuija ja olen suhtautunut intohimoisesti kirjoihin ja lukemiseen jo yli 50 vuoden ajan. Myös työni on kirjojen parissa puurtamista, sillä toimin tietopalveluneuvojana Tampereen yliopiston kirjastossa. Luen mieluiten kaikkea laatukirjallisuutta dekkareita ja tyttökirjoja unohtamatta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...