Jouni Hynynen: Muistikuvia

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kotiteollisuus on yhtye, joka soittaa rockin ja metallin sekaista korvin kuultavaa reippaanpuoleista ja säröilevää musiikkia… Jotkut tykkäävät, jotkut eivät ja ketkä tykkäävät, saattavat tykätä oikein paljonkin. Vaan sehän ei ole nyt se pointti, vaan kun niissä kappaleissa on sanatkin.

Muistikuvia on kirja, jossa on näitä sanoituksia ja tarinaa siitä, miten ne ovat syntyneet. Otin opuksen käsiini vähän sillä tavalla, että mitähän tämä oikein on. Joka sivun jälkeen olin aina vain enemmän ihastuksissani, sillä jos olen aina kunnioittanut Jouni Hynystä, niin nyt vieläkin enemmän. Hitto, mies on saanut vaikutteita aina Raamatusta ja Kalevalasta asti. Mikään ei ole vierasta.

Olen kuunnellut Kotiteollisuutta yleensä sillä lailla puolihuolimattomasti ja antanut sen soitannan pyyhkiä ylitseni ja sanoitukset ovat hukkuneet jonnekin matkalle. Nyt sitten lukiessani sanoja, ensimmäinen aatos oli se, että näinkös siinä sanotaankin. Uskomattomia riimityksiä ja tajunnanvirtaa, ajatuksia, elämää ja kuolemaa käsi kädessä. Oli ihan pakko välillä laittaa kappale soimaan ja saada hieno fiilis, että ai jaa, tämä oli tämä kappale ja tässä sanotaan näin – wau!

Monelle tosifanille kirja voi avautua toisella lailla, mutta avautuminen tapahtuu joka tapauksessa, sillä luova ihminen, muusikko, purkaa tuntojaan musiikkiin. Erittäin hyvä tapa! Nyt vaan näitä kappaleita kuuntelee eri lailla, ehkä niin, että niistä nousee niitä muistikuvia. Jouni Hynynen on sanoituksiinsa upottanut kaikkea ja niitä syvimpiä tuntoja, kun avioero riepotteli miestä pitkään. Sen tiimoilta syntyi useita kappaleita.

Hynysen teksti soljuu jouhevasti ja sitä on mukava ja helppo lukea. Hän antaa tunnustusta monille ja tunnustaa varastaneensa monilta. Muistikuvia on sellainen paketti, että siinä on kaikki – se on runokirja, se on elämäkerta, siinä on kuvia, sen voi lukea ihan miten vaan ja niin, kuunnella niitä kappaleita. Ja vaikka ei olisi ikinä kuullut Kotiteollisuudesta, voi tämän kirjan silti lukea, sillä siinä on suomalaisen miehen tuntoja. Kirjan haluaa ikiomaksi, sillä siihen voi aina palata.

Olen rohkea ja väitän tätä Hynysen parhaimmaksi kirjaksi!

Kini

Olen Kini, kirjojen ja kirjailijoiden ystävä. Työskentelen Kouvolan pääkirjastossa kirjastovirkailijana ja tehtävänkuvaani kuuluu mm. kirjailijavierailujen järjestäminen. Olen aina lukenut paljon ja monipuolista kirjallisuutta. Olen kulttuurin suurkuluttaja. Kirjojen lisäksi ramppaan elokuvissa ja teatterissa. Sain Kirjailijaliiton Kirjailija kiittää -palkinnon vuonna 2021! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...