Taru Lindblom ja Heikki Valkama: Okashi : japanilaisia herkkuja

Okashi

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Viime vuonna ilmestyi Heikki Valkaman ja Marjo Sekin Okazu : japanilaista kasvisruokaa -teos, joka esitteli nimensä mukaisesti japanilaisen keittiön eri­laisia kasvisruokia. Silmäilin sen läpi, mutta siitä ei tarttunut reseptejä käyt­töön. Nyt teos on saanut itsenäisen sisarteoksen, kun Taru Lindblom ja Val­kama ovat tehneet kirjan japanilaisista herkuista.

Teos on jo päällisin puolin hyvin viehättävä. Avoselkäinen sidos ja raw cut -kannet tekevät kirjasta miellyttävän pidellä ja helppokäyttöisen, kirja aukeaa vaivattomasti. Taitto henkii japanilaista tunnelmaa. Oikein onnistunut ja tyyli­käs teos, siis.

Entäs sisältö sitten? Okashi ei ole vain keittokirja, vaan esittelee ylipäänsä japanilaista herkkukulttuuria. Se tunnetaankin Suomessa huonosti, joten informaatio on paikallaan. Japanissa ei esimerkiksi sinänsä juuri jälkiruokia harrasteta, herkkuja syödään enemmän teen kanssa ja välipaloina.

Kirjassa esitellään ensin perusteita ja sitten sukelletaan japanilaisimpiin herk­kuihin, eli maan perinteisempää ruokakulttuuria edustaviin wagasheihin. Täl­laisia ovat esimerkiksi mochi-riisikakut, joka herkkuun täytteeksi tungettava anko-paputahna ja vaikkapa Tokuen resepti -kirjasta tutut dorayakit, joissa on nimenomaan ankoa pienten lättyjen välissä.

Japanilaisilla on huvittava tapa omaksua ulkomaisia sanoja, joten länsimaa­laisvaikutteisista makeista jälkiruokaherkuista käytetään nimitystä suiitsu tai dezaato – siis “sweets” ja “desserts”. Näissäkin yōgashi-herkuissa on aina joku japanilainen kierre: kääretorttu on värjätty matchalla vihreäksi ja on juus­tokakkujen tapaan tehty hyvin ilmavaksi erottelemalla keltuaiset ja valkuaiset ja tekemällä valkuaisista lähes marenkia. Soufflé-juustokakku ja matcha-kää­retorttu ovatkin ne reseptit, joita tästä kirjasta ainakin pitänee kokeilla.

Lyhyesti esitellään myös dagashi-nimellä tunnettuja teollisia pikkunapostelta­via. Tämän kategorian suosituimpiin tuotteisiin kuuluvat Suomessakin jo mo­nista kaupoista löytyvät Pocky-tikut. Hedelmiin japanilaisilla on erilainen suh­de kuin suomalaisilla; vaikka mansikoita Suomessa arvostetaankin, harva maksaisi sentään kymmentä euroa yhdestä mansikasta, olkoon millainen va­lioyksilö tahansa. Hieman eksoottiselta tuntuu myös fruit sando eli kolmiolei­pä, jonka täytteenä on hedelmää ja kermavaahtoa. Lopuksi esitellään vielä juomakulttuuria: sen perinteisen teen lisäksi virvoitusjuomia kuten Ramune, Calpis, Pocari Sweat ja seesamipirtelöt ja jäähilejuomat.

Aika erikoista on suomalaisittain tämä japanilainen herkkukulttuuri ja osa näistä resepteistä vaatii Suomesta hankalasti saatavia ainesosia. Reseptejä on onneksi sovellettu jonkun verran suomalaisiin oloihin. Vaikka mitään re­septejä ei päätyisi kokeilemaankaan, kirja on silti oivallinen perehdytys japa­nilaiseen herkuttelukulttuuriin ja sellaisena kiinnostavaa luettavaa.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 236 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...