Suvi Auvinen ja Anni Nykänen: Onnekkaiden eläinten talo : Tarinoita Tuulispäästä

Onnekkaiden eläinten talo

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Eläinsuojelukeskus Tuulispää on Somerolla sijaitseva turvakoti maatila- ja tuotantoeläimille. Sen tavoitteena on tarjota turvallinen koti hengenvaarassa olevalle eläimelle hänen loppuelämänsä ajaksi. Lastenkirja Onnekkaiden eläinten talo kertoo Tuulispään asukkaiden tarinoita ja tutustuttaa siinä sivussa eri eläinlajien elämäntapaan ja lajityypilliseen elämään.

Tämä on ilahduttava kirja, joka asettaa ihmisen yhdeksi eläinlajiksi muiden joukossa ja korostaa lempeästi sitä, miten eläimiä tulee kohdella heidän rajojaan ja oikeuksiaan kunnioittaen. Eläin on joku, ei jokin, kuten kirjassa painokkaasti mainitaan. Kirjassa esitellyt Tuulispään nykyiset ja entiset asukkaat ovatkin omia yksilöitään, joilla on omat tapansa ja mieltymyksensä. Sellainen on itsestäänselvää varmasti jokaiselle koiran- ja kissanomistajalle, mutta osaako lehmää, sikaa tai kanaa ajatella persoonallisena yksilönä on toinen kysymys.

Suvi Auvinen on muissakin kirjoissa pitänyt eläinten oikeuksia esillä. Tämä on kyllä yksi parhaista: niin selkeästi, lempeästi ja vetovoimaisesti Auvinen tässä asiansa esittää. Anni Nykäsen lämminhenkinen kuvitus auttaa asiassa, sen verran suloisia eläimet kuvissa ovat. 

Kirjassa kerrotaan, miten lapsetkin voivat olla eläimille avuksi. Lemmikkien hankkimista kannattaa harkita tarkkaan ja mahdollisuuksien mukaan adoptoida koditon eläin. Lemmikille tulee myös tarjota mahdollisimman hyvä ja lajityypillinen elämä. Eläimiä alistavan eläinviihteen kuluttamista kannattaa välttää, eläimiä rajoja kunnioittaa ja pyrkiä olemaan syömättä eläimiä. 

Asia on painavaa ja tärkeää, mutta sävy on lastenkirjalle sopiva – lapsethan monesti kunnioittavat eläimiä aikuisia enemmän muutenkin, niin lapsille ei tarvitse myöskään samalla tavalla saarnata. Tätä kannattaakin lasten lukea aikuisten kanssa, niin aikuisetkin oppivat samalla hyödyllisiä asioita.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...