M. A. Jeskanen: Perkele : Myytillisiä tarinoita

Osta kirja itsellesi

Perkele on elävän verenmakuinen vanhan kansanperinteen kuvallinen henkiinherätys. M. A. Jeskanen on piirtänyt kuusi kauhunsekaista sarjakuvanovellia tavoista, joilla pirut ja perkeleet häiritsivät tavallisten ihmisten elämää 1600-luvun Suomessa.

Mustavalkoiset, suorastaan puupiirrosten tunnelman mieleen tuovat  kuvat sopivat miljööseen lositavasti. Tarinoiden tyylilaji on pääasiassa kauhu, mutta mukana on myös kaksi tarinaa, joissa huumori ja sympaattisuus rauhoittavat selkäpiitä pitkin kulkevia kylmiä väreitä. Sopivissa kohdin piirrokset muuttuvat pehmeiksi lieventämään seksin ja väkivallan värittämää tunnelmaa.

Säälittää. Ruutujen välistä paistaa, ettei elämä ollut kansalla muutenkaan helppoa eikä yksinkertaista. Sitten vielä sielunvihollinen kiusaa.

Jeskasen tarinan kuljetus on loistavaa. Surullisiin kohtaloihin ja hirvittäviin tapahtumiin sekoittuu sopivasti naurattaviakin tapauksia. Voin aivan kuulla, miten näitä juttuja on sukupolvesta toiseen kerrottu iltapimeillä. Tämä albumi kannattaa kaikkien kauhunväreistä ja kansanperinteestä — tai molemmista — kiinnostuneiden katsastaa.

2 kommenttia

  1. Tämä oli kyllä jykevä teos, hyviä tarinoita ja erinomaisella tyylitajulla kerrottu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...