Riitta Korhonen ja Pekka Salmi (toim.): Ratkaisujen Suomi : Unelmista töitä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Miten suomalaiset elinkeinot ja yritykset voisivat uudistua lähivuosina? Miten vastataan jatkuvasti muuttuvan maailman haasteisiin? Millaisia töitä tehdään muutamien vuosien kuluttua? Visioita tulevaisuudesta esittelevät tässä kirjassa Jaakko Kiander, Armi Temmes, Liisa Välikangas, Harri Kerminen, Pekka Lundmark, Heli Arantola, Timo Luukkainen, Kirsi Piha ja Marko Parkkinen.

Aiheina ovat, karkeasti jaoteltuna, metsäteollisuus ja sen monimuotoisuus sekä kotimaisen puhtaan veden käytön innovaatiot. Lisäksi esille tulevat mm. erilaiset etävalvonta- ja muut etätoiminnot koneiden suorittamana. Lisäksi paneudutaan kotimaiseen ruokaan, fine dining -konseptiin, puhtaisiin elintarvikkeisiin… Asumisen äly keskittyy älytaloihin ja rakentamiseen. Lisäksi pitäisi tarjota elämyksiä ja tuotteita, ylellisiä sellaisia, rauhaa ja hiljaisuutta sekä – jälleen kerran – panostaa yksityis- ja pienyrittäjätoimintaan.

Näillä keinoilla siis pitäisi luoda työtä kaikille? Lisäksi kirjassa manataan jo esille valtavaa työvoimapulaa seuraavan kymmenen vuoden sisällä. Suomeen pitää siis houkutella korkeasti koulutettuja osaajia ja yrittäjiä ulkomailta.

Valitettavasti kirja on esitysmuotonsa, painoasunsa ja taittonsakin puolesta kuin suoraan jostakin laivaseminaarista peräisin. Kauniita sanoja hienosti esitettynä ja vähän koristeltuina. Opuksen nimi erehdytti minutkin jopa luulemaan, että tässä annettaisiin oikeasti hienoja ideoita työllistämiseen ja työttömyden vähentämiseen. Valitettavasti ei näin ole. Tämä on lähinnä yritysjohdon keskustelua siitä, mitä he haluavat ja odottavat. Ei sitä, mitä tällä hetkellä työtön suomalainen odottaa ja haluaa! Mitä haluaa työttömäksi valmistuva nuori, jollekin alalle hyvin koulutettu, töitäkin jo mahdollisesti tehnyt kansalainen? Entä jo kolmatta vuottaan työttömänä oleva kahdelle tai jo kolmellekin eri alalle kouluttautunut keski-ikäinen? Suoraan sanoen, työttömälle tavalliselle kansalaiselle tämä ei tarjoa juuri mitään. Sanahelinää, joka saa jopa lievän vihan nousemaan.

Tämä sopii kyllä lukaista läpi ja ehkä muutamaa ajatusta hiukan miettiäkin. Lähinnä tämä on kuitenkin hiukan kliseenomaista, omalla alallaan ansioituneiden henkilöiden menestyskonseptien esittelyä ja tyrkyttämistä muillekin. Valitettavasti jokainen ei voi eikä pysty ryhtymään itsenäiseksi yrittäjäksi eikä sille todella ole tarvettakaan. Sen sijaan raskaan teollisuuden tehtävät ovat mielestäni aivan muut kuin tässä esitetyt lennokkaat puheet. Paljon on jätetty poiskin ja ilmoituksen mukaan tahallisesti. Esimerkiksi ICT-ala, mediapuolen muutokset sekä terveydenhuollon ja eri hoivamuotojen esittelyt, kuten innovaatiotkin, puuttuvat kokonaan.

Itse luin tämän kuin minkä tahansa seminaarikoosteen tai talouslehden artikkelisarjan. Hyvin yleispätevää tämä on olevinaan, mutta onko tällä mitään tekemistä raadollisen todellisuuden kanssa? Tässä nuoret tai lähes keski-ikäiset, johtotasoon lukeutuvat henkilöt antavat oman äänensä kuulua ja se ääni ei todellakaan ole työttömän eikä lomautetun ääni. Haluaisinkin mielelläni kuulla tästä lisäkommentteja, koska minut tämä sai lähinnä ärsyyntymään. On toki hienoa, että uskalletaan kehitellä kaikkea uutta, mutta mihin se johtaa – siitä ei kukaan voi olla vielä varma.

Suosittelen yhteiskunnallisista aiheista, teollisuudesta, työllistämisestä, johtamisesta sekä innovaatioista kiinnostuneille työllisille ja työttömille lukuhaluisille. Ikävä kyllä, tämä kirja kulunee nimenomaan johtotason käsissä sekä mahdollisesti tiettyjen oppiaineiden sivulukemistona.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 307 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...